Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Autoritățile române în alertă după valul de îmbolnăviri cu coronavirus în Italia

Românii care vin în țară din localitățile afectate de coronavirus în Italia vor trebui să stea în carantină 14 zile. Celor care vor veni din alte zone ale peninsulei li se va recomanda izolarea la domiciliu, a explicat la RFI doctorul Nelu Tătaru, secretar de stat în ministerul sănătății. 

Valul de îmbolnăviri cu noul coronavirus în Italia pune în alertă autoritățile române. Asta în contextul în care țara noastră este expusă la apariția de cazuri de infecție din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele aeriene și terestre dintre cele două state. Românii care vin în țară din localitățile afectate de coronavirus în Italia vor trebui să stea în carantină 14 zile, anunță ministerul sănătății. Celor care vor veni din alte zone ale Italiei li se va recomanda izolarea la domiciliu, a explicat la RFI doctorul Nelu Tătaru, secretar de stat în ministerul sănătății:

Dacă până acum intrau în definiția de caz cei cu simptome și venind din zonele închise, China, Hubei, macao, Hong Kong, Japonia, am suplimentat definiția de caz și cu cele două zone din Italia Lombradia, cu provincia Ludi și Veneto. Atunci cei care vor veni din aceste zone, chiar neprezentând simptome, vor intra în carantină 14 zile. 

Rep: Cum veți ști cine sunt românii care vin din acele zone?

Din informațiile puse la dispoziție de ministerul Afacerilor Externe, avem o listă cu persoanele care sunt rezidente în aceste regiuni, precum și autoritățile italiene ne vor informa (despre) cei care pleacă din carantina lor. (...) Sunt 11 comune care sunt închise în nordul Italiei, în caratină totală. Nu vor putea ieși decât dacă se vor legitima cu un anumit act când ies din aceste comunități și noi suntem anunțați. Pentru românii din celelalte regiuni ale Italiei (...) vor fi verificați la punctele de trecere a frontiere și vor fi îndrumați către o izolare voluntară la domiciliu, sub supravegherea DSP-ului din județele respective și a medicului de familie. 

Numărul de infecții cu coronavirus în Italia a depășit 100, după ce duminică au fost confirmate 44 de cazuri noi, scrie CNN. Mjoritatea sunt concentrate în regiunile nordice din Lombardia, Veneto, Emilia Romagna și Piemonte. Potrivit președintelui regiunii Lombardia, Attilio Fontana, numărul celor care vor trebui să stea în carantină pentru a evita răspândirea coronavirusului „va fi semnificativ". El a precizat că se caută soluții pentru bolnavi pe lângă unitățile din Milano și Piacenza, precum „spitale dezactivate sau unități hoteliere disponibile”.

În regiunile italiene afectate comunitatea de cetățeni români e numeroasă, astfel că ministerul de externe a anunțat că la nivelul Ambasadei României la Roma a fost constituit un task force.