Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La ce să ne așteptăm în cazul apariției coronavirusului în România? (Vlad Mixich, expert în politici de sănătate)

1919px-schema_unui_coronavirus.png

Schema unui coronavirus
Sursa imaginii: 
Wikimedia.org via scientificanimations.com

„România este astăzi mai expusă infecției cu coronavirus decât în urmă cu 48 de ore. Motivul este înmulțirea numărului de cazuri din Italia, țară către și dinspre care circulă foarte mulți români. Riscul apariției în România a unor focare de infecție cu coronavirus similare celor din Italia este astăzi moderat către crescut. Repet o informație foarte importantă: severitatea bolii este redusă la cei până în 50 de ani, apoi începe să crească, infecția fiind cea mai periculoasă pentru vârstnici și persoanele care au deja alte boli (diabet, boli cardiovasculare, boli oncologice, etc)”, a scris duminică seară pe pagina sa de Facebook Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Agenției Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă.

Potrivit lui Vlad Mixich, “Deja majoritatea experților în sănătate publică admit că răspândirea acestui nou coronavirus nu va putea fi oprită la o singură regiune geografică. A spus-o, ceva mai voalat, chiar directorul Organizației Mondiale a Sănătății. Evenimentele din ultimele 48 de ore - creșterea numărului de cazuri în Coreea de Sud, Iran și Italia - sunt un semnal că eforturile autorităților trebuie să se focalizeze nu atât pe stoparea răspândirii (care se pare că nu mai este posibilă), ci pe reducerea impactului negativ al epidemiei de coronavirus”.

Ce este de făcut? “Autoritățile române trebuie, de urgență, să înceapă o campanie masivă de informare a populației cu privire la comportamentele prin care putem reduce impactul unei posibile epidemii de coronavirus în România. Treimea sfântă despre care am scris mai sus:

1. Spălăm des mâinile!

2. Stăm acasă la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală, respirație dificilă!

3. Evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați pe ele!

Această campanie trebuie declanșată acum! Acum, când conștientizarea subiectului este suficient de mare dar nu a apărut panica pentru că încă nu avem cazuri, această campanie va atinge un maxim de eficiență. Atunci când panica va izbucni, va fi prea târziu pentru informare. Atât eu, cât și medicii și specialiști activi pe rețelele sociale, avem resurse limitate în diseminarea acestor informații foarte utile. Ministerul Sănătății este cel care TREBUIE să se miște rapid în această direcție. Companiile au la rându-le datoria să disemineze către angajații lor informații similare celor prezentate mai sus. Deocamdată singurele informații autorizate cu privire la coronavirus sunt prezente într-un format (care poate fi muuult îmbunătățit) pe o pagină a Institutului Național de Sănătate Publică”, mai scrie Mixich pe pagina sa de socializare.

 

 

La ce să ne așteptăm în cazul apariției transmiterii virusului pe teritoriul României? “ Închiderea școlilor/universităților din regiunile respective, anularea majorității evenimentelor publice și chiar suspendarea obligației de a merge la locul de muncă. Persoanele a căror viață/sănătate depinde de administrarea zilnică a unor medicamente sunt sfătuite, în astfel de cazuri, să se asigure că au rezerve pentru câteva săptămâni. FOARTE IMPORTANT: Aveți încredere în medicul vostru și în ce comunică autoritățile de sănătate publică. Nu tot ce veți citi/vedea pe internet este informație reală. Panica dăunează grav sănătății!”, mai spune expertul în politici de sănătate.