Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Serialul ”Hunters”, cu Al Pacino, criticat de Memorialul Auschwitz: O prostie periculoasă

serial_hunters_al_pacino_criticat_memorial_auschwitz.jpg

Serialul Hunters, criticat pentru caricaturizarea Holocaustului (Sursa foto: Facebook/Hunters)
Serialul Hunters, criticat pentru caricaturizarea Holocaustului (Sursa foto: Facebook/Hunters)

Memorialul Auschwitz critică serialul ”Hunters”, cu Al Pacino, difuzat de Amazon Prime, numind modul în care este prezentat Holocaustul în film drept o ”prostie periculoasă”, potrivit Mediafax.

Serialul ”Hunters", cu Al Pacino într-unul dintre rolurile principale, a avut premiera vineri.

Filmul prezintă povestea unui grup de vânători de naziști, din New York-ul anilor '70.

Una dintre cele mai controversate scene înfăţişează un joc de şah într-un lagăr nazist, unde în loc de piese sunt folosiţi oameni, care sunt obligaţi să se ucidă unul pe celălalt, atunci când sunt scoşi din joc.

Reprezentanții Memorialului Auschwitz critică pe Twitter scenele respective: ”La Auschwitz a fost multă suferinţă groaznică şi durere, prezentată în mărturiile supravieţuitorilor. Inventarea unui joc de şah fictiv pentru serial nu este doar o prostie periculoasă şi o caricatură. De asemenea, este o oportunitate pentru cei care în viitor vor nega ce s-a întâmplat. Cinstim victimele, păstrând acurateţea faptelor”.

Memorialul mai critică Amazon pentru anumite cărţi pe care le oferă utilizatorilor, volume pe care le-a descris drept ”propagandă nazistă antisemită odioasă şi virulentă”.

 

 

Creatorul ”Hunters”, David Weil, a dat replica Memorialului Auschwitz: ”Chiar dacă «Hunters» este o poveste dramatică în care apar, în cea mai mare parte, personaje fictive, ea este inspirată de evenimente reale, dar nu este un documentar și nici nu şi-a propus să fie”.

El precizează că scena de şah a fost concepută tocmai ”pentru a contracara în forţă variantele revizioniste şi minimalizarea faptelor naziste, arătând în cel mai exagerat mod, cinstit la nivelul reprezentării, sadismul şi violenţa pe care au dezlănţuit-o naziştii asupra evreilor şi altor victime”.