Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Lumea trebuie să se pregătească de "o eventuală pandemie"

2020-02-06t214603z_1003319711_rc29ve915a9p_rtrmadp_3_china-health-canada.jpg

Coronavirus (ilustrație digitală)
Image source: 
Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM/CDC/Handout via REUTERS

"Trebuie să ne concentrăm pe izolarea (epidemiei), făcând tot posibilul pentru a ne pregăti de o eventuală pandemie", spune Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS. 

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că există posibilitatea declarării unei pandemii de coronavirus, dar că, momentan, nu este îndeplinit criteriul răspândirii necontrolate a virusului la nivel global, informează CNN preluat de Mediafax.

Pe site-ul său, OMS defineşte astfel noţiunea de pandemie: "Vorbim de pandemie în cazul propagării la nivel mondial a unei noi maladii. (...) Impactul sau gravitatea tind să fie mai ridicate în cazul unei pandemii, în parte cauzată de proporţia mai importantă a populaţiei fără nicio imunitate preexistenţă împotriva virusului". 

Decizia noastră de a folosi sau nu acest cuvânt (pandemie, n. red.) se bazează pe o evaluare continuă a zonelor geografice afectate de virus, de severitatea afecţiunii pe care o produce şi impactul pe care îl are asupra societăţii în ansamblul său”, a spus directorul OMS, Tedros Ahanom Ghebreyesus. În acest moment, utilizarea termenului de „pandemie” ar produce inutil panică la nivel mondial, a precizat oficialul care se declară îngrijorat de creștere bruscă de cazuri. "Trebuie să ne concentrăm pe izolarea (epidemiei), făcând tot posibilul pentru a ne pregăti de o eventuală pandemie", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva. El a informat că fiecare ţară este afectată în mod diferit de acest virus, motiv pentru care fiecare ţară ia decizii diferite în încercarea de a opri răspândirea acestuia. Șeful OMS spune că este nevoie ca măsurile să fie regândite şi adaptate.

Noul coronavirus a ajuns luni în patru noi ţări din Orientul Mijlociu, Kuwait, Bahrain, Irak şi Oman, anunţând primele cazuri de persoane infectate cu virus şi precizând că acestea se întorceau din Iran, ţara vecină care a înregistrat 12 decese.  

OMS a declarat luna trecută coronavirusul drept urgenţă de sănătate publică la nivel mondial. Organizaţia a anunţat că mai multe echipe de specialişti se îndreaptă către Italia şi Iran pentru a oferi asistenţă în urma numărului mare de infecţii înregistrate în aceste ţări.