Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Câteva prejudecăți dezmințite de Organizația Mondială a Sănătății

who.jpg

Image source: 
Facebook / World Health Organization (WHO)

În contextul în care o serie de prejudecăți și superstiții legate de modul de răspândire sau de tratare a coronavirusului 2019-nCov devin din ce în ce mai populare, mai ales în mediul online, Organizația Mondială a Sănătății face o trecere în revistă a acestora, cu precizările de rigoare:

 1. Urina de copil nu afectează cu nimic virusul. Spălatul pe mâini cu urină sau ștergerea diferitelor suprafețe cu urină nu protejează în niciun fel. În plus urina poate conține la rândul ei material viral sau bacterii;
 2. Țânțarii sau alte insecte nu transmit coronavirusul;
 3. Frigul sau zăpada nu au nici o influență asupra virusului.
 4. Cocaina, de asemenea, nu are nici o putere împotriva virusului;
 5. Probabilitatea ca virusul să se transmită prin atingerea diverselor obiecte sau prin circulația bancnotelor este foarte scăzută. Cea mai bună protecție este spălarea cu o soluție hidro-alcoolică sau cu apă și săpun;
 6. Iddea că virusul se poate transmite de la mare distanță este greșită. Distanța maximă de la care poate fi luat virusul, de la o persoană infectată care tușește de exemplu, este de 1 metru.
 7. Ideea că măștile de protecție pot fi refolosite dacă au fost spălate este de asemenea greșită. După folosire masca se aruncă după care mâinile trebuie bine spălate.
 8. Lămpile cu ultraviolete nu au nici un efect de protecție și sunt chiar periculoase.
 9. Pulverizarea cu alcool sau cu clor pe corp nu are nici un efect, ba chiar poate fi nocivă.
 10. Primirea scrisorilor sau coletelor din China nu reprezintă un pericol. În urma experimentelor s-a constatat că virusul nu supraviețuiește decât scurt timp la suprafața diverselor obiecte.
 11. Până în prezent nu s-a confirmat faptul că animalele de companie pot transmite virusul
 12. Nici vaccinurile împotriva pneumoniei și nici antibioticele nu au nici un efect de protecție. Cercetătorii lucrează în prezent la realizarea unui vaccin specific.
 13. Inspirarea pe nas a unei soluții saline nu ajută cu nimic.
 14. Consumul de usturoi sau de ulei de asemenea nu are nici un efect.
 15. Bătrânii nu sunt mai vulnerabili decât tinerii. Virusul reprezintă același potențial pericol pentru persoanele de orice vârstă.