Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: „Frica colectivă neobișnuită față de un potențial pericol” explică graba cu care se golesc rafturile magazinelor

img_4017.jpg

Coronavirus: „Frica colectivă neobișnuită față de un potențial pericol” explică graba cu care se golesc rafturile magazinelor
Sursa imaginii: 
RFI

„Frica colectivă neobișnuită față de un potențial pericol”. Aceasta este explicația dată de sociologul Nicu Gavriluță pentru gestul multor români care au golit marți seara rafturile multor magazine alimentare. Într-un hipermarket din cartierul Nicolina, din Iași, ieri, la ora 18, nu mai era zahăr, ulei și orez. Și situația nu a fost singulară. În alt mare magazin doar sectorul cu mâncare pentru animale avea marfă din plin.

Zahăr, ulei, făina,orez și conserve, aceste alimente au fost în topul cumpărăturilor și s-au epuizat primele. Dar și carnea a dispărut rapid din galantare. Cât despre dezinfectante, nu mai găseai nimic. Oamenii s-au speriat,iar Nicu Gavriluță, profesor la Facultatea de Filosofie și Stiințe Social-Politice din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, a explicat că panica a fost indusă de posturi comerciale de televiziune care au încercat să își mărească audiența cu aceste știri. Imaginile cu rafturile goale din unele zone din Italia i-au făcut pe unii ieșeni să ia cu asalt marile hipermarketuri.

Profesor la Facultatea de Sociologie a UAIC, Nicu Gavriluță spune că este o frică colectivă neobișnuită față de un potențial pericol. „Nu suntem obișnuiți cu asa ceva. Frica românilor față de sărăcie, lipsa locurilor de muncă s-a schimbat cu frica față de coronavirus. Evident, pericolul este foarte real, dar nu trebuie să ne pierdem rațiunea și încrederea în Dumnezeu. Și înainte și după 1989 am fost dominați de anumite forme de frică socială”. L-am întrebat pe sociologul Nicu Gavriluță cu ce ne ajută debaraua plină cu mâncare. Răspunsul a fost: “Cu nimic, dacă nu avem forța interioară să ne stăpânim frica”. Forța e dată de credință și viață spirituală, iar mulți dintre noi, a spus cu tristețe sociologul, nu mai avem viață spirituală. Am avea puterea de a ajuta ca voluntari în cazul unei epidemii, o altă întrebare adresată sociologului Nicu Gavriluță. Răspunsul a fost scurt. „ Doar unii dintre noi”

Dacă ieșenii au golit hipermarketurile, ce se întâmplă cu instituțiile de asistență socială? Directorul Direcției de Asistență Socială din Iași Luminița Munteanu a convocat pentru astăzi o sedință cu directorii căminului de bătrâni și ai cantinei de ajutor social pentru a verifica stocurile de alimente. Direcția de Asistență Socială cumpără alimentele de la furnizori , nu din marile magazine, dar oficialii nu exclud ca profitând de panica indusă și furnizorii să mărească prețurile.

 
Ascultă AICI corespondența de la Iași