Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imunologul Mihai Netea: Noul coronavirus e la fel ca gripa

E un virus nou pentru noi, e posibil să afecteze mai mulți oameni din cauză că încă nu avem o memorie imună, dar asta numai în primul an, până la apariția unui vaccin. Infecția nu este mai gravă decât în cazul gripei obișnuite, spune Mihai Netea, unul dintre cei mai importanți cercetători la nivel mondial în domeniul imunologiei. 

Noul coronavirus se aseamănă cu gripa. Profesorul de medicină internă experimentală, Mihai Netea, de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, a explicat la RFI, în emisiunea Zebra, că infecția nu este mai gravă decât în cazul gripei obișnuite, dar că, fiind un virus nou pentru noi, e posibil să afecteze mai mulți oameni din cauză că încă nu avem o memorie imună. Până la apariția unui vaccin, coronavirusul e în avantaj, a spus cercetătorul. În opinia sa, în viitor am putea avea un sezon de coronavirus la fel cum avem sezon gripal. El a precizat că Organizația Mondială a Sănătății și autoritățile încearcă să oprească răspândirea virusului pentru că astfel se câștigă timp până la dezvoltarea unui vaccin.   

(...)Este un virus care se răspândește destul de ușor. La fel ca orice gripă. Nu e ușor de ținut în frâu, de aici vin acele măsuri luate de anumite țări unde se răspândește virusul. Deci asta este un factor. Al doilea factor este cât de grav bolnav devin oamenii care se infectează și care este șansa să nu supraviețuiască. Majoritatea oamenilor care se infectează nu devin grav bolnavi și marea majoritatea, imensa majoritate, inclusiv se fac bine. Mica minoritate care devin într-atât de bolnavi încât să necesite spitalizarea și încă o mai mică minoritate care, din păcate, nu supraviețuiesc. Are o mortalitate să zicem asemănătoare cu gripa. Bolnavii care sunt într-adevăr cu mai multe boli, aceia sunt cei mai la risc să facă o formă gravă a gripei, de exemplu, dar și a coronavirusului. (...)