Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: Iohannis convoacă CSAT. Apel la calm și informare corectă

klaus_iohannis_decoratii_condamnari_penale.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește începând cu ora14.00, tema principală de discuții fiind coronavirusul. Autoritățile au anunțat că peste 2.000 de persoane sunt monitorizate, iar zeci de probe au fost prelevate de la persoanele care au intrat în contact cu cetățeanul italian care a călătorit recent în România și care a fost depistat pozitiv la întoarcerea în Italia. Între timp, panica nejustificată pune stăpânire pe unele persoane care golesc rafturile magazinelor pentru a-și face provizii. În tot acest context, fake news-urile contribuie la generarea ăanicii, iar autoritățile îndemnă la calm și la informare numai din surse autorizate

ACTUALIZARE 9: Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a spus, miercuri, despre dosarele penale deschise pe numele celor care nu au respectat regulile privind coronavirusul, că trebuie să existe condiţia de a avea ca urmare răspândirea bolii.

ACTUALIZARE 8: Senatul a adoptat, miercuri, proiectul pentru aprobarea ordonanței de urgență care stabilește stocurile de urgență și măsurile instituirii carantinei, în contextul coronavirusului. Proiectul prevede că „stocurile de urgenţă medicală se constituie ca rezerve materiale, destinate acţiunilor pentru protecţia populaţiei în situaţii de urgenţă generate de tipul de risc de epidemii şi alte evenimente generatoare de victime multiple”. Unul dintre motivele invocate este găzduirea meciului din cadrul EURO 2020, fapt ce creşte riscul la îmbolnăvire.

ACTUALIZARE 7: Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unul dintre cele cinci centre din țară care ar putea trata persoane infectate cu coronavirus, cumpără 20 de camere gonflabile de izolare. În cazul în care România ar fi afectată de noul tip de virus, camerele conflabile vor fi așezate în curte.

ACTUALIZARE 6: O femeie a fost luată cu ambulanţa din Mall Sun Plaza, din Capitală, după ce a spus că are dificultăţi de respiraţie, ea anunțând că a călătorit în străinătate, în zone unde sunt deja persoane infectate de coronavirus, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

ACTUALIZARE 5: Spitalul Militar „Dr. Carol Davila” este prima unitate din ţară care intră, de miercuri, preventiv, în carantină din caza coronavirusului, după ce conducerea unităţii sanitare a interzis accesul vizitatorilor pe secţiile spitalului.

ACTUALIZARE 4: Tânărul de 17 ani din Suceava care a ajuns luni în România din Italia și a fost izolat la Spitalul Județean din Suceava nu are coronavirus.

ACTUALIZARE 3: Mai mulţi cântăreţi de manele şi-au anulat concerte în Italia de teama coronavirusului. Culiţă Sterp, Dani Mocanu, Florin Salam se numără printre cântăreţii care au anunţat că anulează sau îşi reprogramează concertele în peninsulă.

ACTUALIZARE 2: Mediafax scrie că, în drum spre stadionul unde Rapid Bucureşti a jucat împotriva Turris Turnu Măgurele, fanii rapidişti au scos din metrou, au lovit și au scuipat un tânăr asiatic, de teama coronavirusului.

ACTUALIZARE 1: Fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog acuză guvernanţii că nu au luat măsurile necesare în cazul coronavirusului: „Cred că e un pic de bulibăşeală în ceea ce se întâmplă şi cred că Guvernul nu-şi face treaba”.

....................................................

La nivel național, 26 de persoane se află în carantină, iar 2.077 sunt monitorizate la domiciliu. În paralel, la Institutul „Matei Balș” se analizează 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate în România de cetățeanul italian depistat pozitiv de autoritățile italiene.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătar a precizat că 11 probe au fost negative, restul analizelor urmând să fie finalizate azi de către medicii de la Institutul „Matei Balș”.

Între timp, angajații firmei din Craiova de la care a închiriat mașină italianul sunt în carantină. Avionul cu care a călătorit italian rămâne la sol, pe Aeroportul din Craiova, unde este dezinfectat. Totodată, șapte stewardese vor intra în carantină.

În tot acest context, președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), tema principală fiind coronavirus. Șeful statului a precizat ține permanent legătura cu instituțiile și monitorizează și situația românilor aflați în carantină în Italia.

El a subliniat că nu există până acum niciun caz de coronavirus înregistrat în România, iar discuțiile în CSAT vor viza strategia de combatere a unei posibile epidemii la nivel național.

Totodată, Iohannis a făcut apel la calm și a îndemnat românii să se informeze corect și să respecte recomandările oferite de medici pentru a se proteja, în contextul răspândirii fake-newsurilor în privința coronavirusului, faăt care generează panică, una din consecințe fiind golirea rafturilor spermarketurilor de către cei care se pregătesc pentru o eventuală izolare generată de răspândirea bolii.