Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: Amendă sau închisoare pentru nerespectarea carantinei. Avocat: Drepturile omului nu sunt absolute

Coronavirus amenda inchisoare carantina avocat.jpg

Peter Eckstein-Kovacs: Drepturile omului pot fi limitate pentru o perioadă rezonabilă de timp (Sursa foto: Facebook/Peter Eckstein-Kovacs)
Peter Eckstein-Kovacs: Drepturile omului pot fi limitate pentru o perioadă rezonabilă de timp (Sursa foto: Facebook/Peter Eckstein-Kovacs)

Persoanele care nu respectă normele de carantină sau izolare la domiciliu din cauza coronavirusului riscă sancțiuni penale. Ministrul demis al Sănătății, Victor Costache, a atras recent atenția că există un articol în Codul Penal care se referă la ”zădărnicirea combaterii bolilor”.

Avocatul Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR, spune la RFI că situațiile excepționale necesită măsuri excepționale: ”De principiu, să fie cât de cât o forță coercitivă pentru a face să se respecte dispozițiile în legătură cu acest virus poate fi acceptat. Desigur, măsurile mai blânde sunt de dorit, dar sunt oameni mai recalcitranți și care pe undeva trebuie aduși pe calea cea bună”.

El precizează că în anumite situații, drepturile omului pot fi limitate temporar: ”Dacă citiți chiar Constituția României și e și practica de altfel inclusiv a Curții de la Strasbourg, drepturile omului nu sunt absolute și în limite rezonabile pentru siguranța națională, sănătate publică, este expres prevăzut, pot să fie limitate pentru o perioadă rezonabilă de timp”.

Avocatul Peter Eckstein-Kovacs crede însă că sancțiunile penale, adică amendă sau închisoare de până la doi ani, sunt prea drastice: ”Părerea mea este că metodele penale poate sunt prea drastice în astfel de cazuri. O amendă contravențională poate să producă același efect de descurajare a altora să ascundă faptul că vin dintr-o regiune cu pericol și să se supună regulilor de igienă și de declarare la intrarea în țară”.

 
Peter Eckstein-Kovacs, despre sancțiunile penale pentru cei care nu respectă carantina în cazul coronavirusului