MS:”Pe teritoriul R.Moldova nu au intrat persoane cu simptome asociate coronavirusului de tip nou”

politie.jpg

Sursa imaginii: 
border.gov.md

Ministerul Sănătății de la Chișinău dă asigurări că pe teritoriul R.Moldova nu au intrat persoane cu simptome asociate coronavirusului de tip nou. Potrivit datelor prezentate de Poliția de Frontieră, în ultimele 24 de ore, din Italia, au ajuns la Chișinău 436 persoane cu curse directe din Torino, Milano, Roma. La punctele de trecere a frontierei persoanele sunt verificate minuțios, li se efectuează screening-ul cu termometrele digitale și sunt informate despre măsurile de precauție și recomandările OMS privind prevenirea infectării cu coronavirus de tip nou.

Totodată, călătorii, reveniți din țările în care s-au înregistrat cazuri de infectare cu coronavirus de tip nou, completează fișele de anchetă epidemiologică, în care sunt prezentate datele personale, pentru a fi monitorizați de medicul de familie la domiciliu.

"Aveți grijă de sănătate. Sunați imediat medicul de familie dacă aveți febră sau tuse. Daca v-ați întors din zone cu coronavirus și vă simțiți rău, sunați 112." Astfel de mesaje, pe telefonul mobil, au primit, miercuri, cetățenii moldoveni, din partea Guvernului. Ministerul Sănătății a venit cu explicații. ”Este o acțiune de informare a populației, realizată la inițiativa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul campaniei naționale de informare a populației privind prevenirea infecției cu Coronavirus de tip nou.Și pentru că se speculează foarte mult cu întrebarea ”De unde are Guvernul numerele de telefoane?” Răspundem: Este o acțiune socială gratuită, organizată în parteneriat cu operatorii naționali de telefonie mobilă”, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății.

Chiar dacă la ședința de miercuri a Guvernului, premierul moldovean, Ion Chicu a declarat că în cazul în care va fi înregistrat vreun caz în țara noastră, R.Moldova este pregătită să facă față coronavirusului de tip nou, mulți cetățeni par îngrijorați. S-au asigurat cu măști de protecție. Prin farmacii, nu le mai găsești astăzi, deși premierul spune că stocurile nu sunt epuizate și nu există motive de îngrijorare.

Ministerul Sănătății susține că Centrul de achiziție și procurări centralizate în sănătate este în proces de determinare a următoarelor oferte în contextul asigurării instituțiilor cu măști și manuși sanitare, dar  și pe platforma Ministerului Afacerilor Interne, se precaută posibilitatea de a avea și în fondul de  rezervă a statului, măști și mănuși pentru orice eventualitate care ar putea să apară.

Să mai spunem că, dacă în alte orașe din Europa, sunt cozi la supermarketuri sau găsești rafturi goale, la Chișinău e o altă situație. Atmosfera este deocamdată calmă. Am trecut pe la Kaufland, Metro și alte magazine din capitală. Rafturile sunt pline cu produse, cozi nu am zărit. Doar unde se vând mărțișoare, e forfotă mare.

Între timp, pentru a preveni răspândirea și infectarea cu gripă, dar și cu coronavirus, sunt luate măsuri și în instituțiile școlare și grădinițe. Spre exemplu, Ministerul Educației a decis ca serbările de primăvară să fie anulate, iar accesul părinților pe teritoriul liceelor, strict interzisă.

Potrivit Ministerului Sănătății, ”investigațiile de laborator pentru detectarea virusului ce cauzează COVID-19, conform Organizației Mondiale a Sănătății, sunt indicate și se efectuează la persoanele cu infecție respiratorie acută severă (SARI), cu febră, tuse, dificultăți respiratorii și care necesită internare la spital, fără altă etiologie a bolii care explică pe deplin manifestările clinice și un istoric de călătorie în zonele cu transmitere comunitară extinsă în ultimele 14 zile anterioare debutului simptomelor”.

Investigațiile de laborator sunt efectuate cu echipament pentru efectuarea investigațiilor molecularo-genetice în timp real utilizând teste speciale pentru determinarea virusului ce cauzează COVID-19.

Autoritățile îndeamnă populația să manifeste maximă responsabilitate și să respecte toate măsurile de igienă și precauție pentru a preveni îmbolnăvirea cu coronavirus de tip nou sau infecțiile respiratorii acute, să fie cooperanți la punctele de trecere a frontierei și să anunțe Agenția Națională de Sănătate Publică. ”Toate instituțiile cu responsabilități în contextul prevenirii și controlului coronavirusului de tip nou sunt în conlucrare permanentă și întreprind toate măsurile, conform Regulamentului Sanitar Internațional și recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, privind  detectarea, notificarea, prevenirea și controlul cazurilor probabile de infectare cu Coronavirus de tip nou (COVID-19)”.

”Toate instituțiile medico-sanitare publice dispun de stocul de medicamente și echipament medical necesar, iar Laboratorul ANSP a recepționat 480 de teste pentru detecția virusului COVID-19 și 192 de teste de precizare și confimare a rezultatului”, declară oficialii moldoveni.

 
Corespondentul RFI,Valeria Vițu despre măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 în R.Moldova