Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Breaking News | Ministrul Sănătății: România confirmă primul caz de coronavirus

spital_italia.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În România a fost confirmat, oficial, primul caz de coronavirus. Este vorba despre o persoană din județul Gorj, care a intrat în contact cu italianul infectat și internat la Rimini (Italia). Românul infectat va fi adus la Institutul "Matei Balș" din Capitală. " Un echipaj SMURD a plecat deja la la Craiova pentru a prelua persoana respectivă și a o transporta la Spitalul Matei Balș. Toate celelalte 7 persoane care mai erau în casă vor rămâne izolate în casă. Transportul se va face în condiții de siguranță”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentul pentru Situații de Urgență. Acesta nu a dorit să facă publice date legate de vârsta pacientului și localitatea în care acesta domiciliază.

Actualizare:

Românul infectat cu noul coronavirus are 20 de ani și locuiește cu bunicii în comuna Prigoria, județul Gorj. Tânărul lucrează la un restaurant unde patron este italianul internat la Rimini, a declarat, miercuri noaptea, pentru MEDIAFAX, primarul comunei, Iuliana Iliescu.

De azi dimineață (miercuri – n.r.) știam că a fost contact și l-am supravegheat toată ziua, și cu Poliția. Știam de familie, dar așteptam rezultatul analizelor. Acum câteva minute a venit confirmarea. A venit jandarmeria, așteptăm mașina specială de la Craiova să îl ia să-l ducă la București. Băiatul lucrează la o unitate la care este patron italianul. Lucra aici în România, nu în Italia. Băiatul este din Dobrana, locuiește cu părinții și cu bunicii. Sunt izolați de azi-dimineață toți. Are aproximativ 20 de ani”, a spus primarul.

Edilul a precizat că se gândește ca de joi să închidă Primăria, școlile din comună și alte locații, de teama coronavirusului.

Este vorba despre una dintre persoanele din Gorj care a intrat în contact cu italianul în vârstă de 71 de ani, în perioada de cinci zile în care s-a aflat la noi în țară. Această persoană se afla deja în carantină și nu prezenta simptome, fiind depistată în urma unui test. Starea sa este bună, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache.

Sunt declarații de presă, la această oră, la sediul Ministerului de Interne. Sunt prezenți Ministrul Sănătății, Victor Costache și șeful DSU, Raed Arafat.

Victor Costache, ministrul Sănătății:

 • E o ancheta epidemiologică în curs și vom avea rezultatele în cursul zilei de mâine (joi – n.r.). Ca parte pozitivă, avem identificat pacientul zero, pacientul italian și de 2-3 zile testăm toți contacții lui și de abia am identificat unul pozitiv. De asemenea, alt aspect pozitiv e că e într-un mediul rural, deci nu e dintr-o zonă urbană foarte populată.
 • În urma testării persoanelor din Gorj care au intrat în contact cu italianul din Rimini avem primul caz de infectare cu coronavirus. E un bărbat din Gorj. Starea bărbatului e bună, nu manifestă simptome și nu ne alarmăm.
 • Mai avem în lucru 33 de teste din acea zonă
 • El a intrat în contact direct cu italianul infectat

Raed Arafat, șeful DSU:

 • Bărbatul e transportat la București. În casa respectivă mai trăiesc 7 persoane, toate au fost testate negativ, dar vor rămâne în izolare la domiciliu, sub pază, nu vor putea pleca din casă cel puțin 14 zile, după care vor fi testați iar.

 • Dacă la unul dintre ei apar simptome, va fi transportată la spital. Transportul e unul  special, starea de sănătate a bărbatului e bună.

 • Mașina de transport cu care e adus la Spitalul Matei Balș va fi dezinfectată. El va fi transportat cu isoleta (targa specială pentru asemenea cazuri)

 • Membrii familiei sunt carantinați, nu trebuie să aibă contact decât cu persoane protejate complet. Ei sunt păziți de poliția locală

 • Este posibil să fi intrat în contact cu alte persoane

 • Persoana fusese pusă în izolare la domiciliu din momentul în care s-a aflat că a intrat în contact cu italianul infectat

 • Poți să fii asimptomatic, dar pozitiv la test cu coronavirus.

 • La acest moment acestea sunt info. Transportul se va face în condiții de siguranță. Nu este un transport de urgență. Ne interesează ca transportul să se facă corect având în vedere că bolnavul este într-o stare bună. Va ajunge în 4 - 5 ore .Va fi predat pacientul la Balș, apoi mașina va fi dezinfectată.

 • Se va stabili un plan complet de lucru. unt carantinați acolo. Când vine cineva la ei, intră cu echipament de protecție complet

 • Poate poliția locală va fi acolo. Nu înseamnă că sunt puși sub sechestru.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, la rândul său, că România va trece peste această provocare.

Facem un apel la calm și la urmarea recomandărilor Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență. Acesta a fost un mod pentru a vă prezenta că știm cum să ne pregătim. Fac un apel la calm, la înțelepciune și cu siguranță românii, noi ca și natiune vom trece peste această provocare”, a spus Marcel Vela.

FOTO: Cum arată coronavirusul văzut la microscop (NIAID-RML)