Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Tragerea pe roată, interzisă ca pedeapsă după execuția lui Horea

horea_closca.jpg

Execuția lui Horea și Cloșca, gravură de epocă
Sursa imaginii: 
Wikipedia

În data de 28 februarie 1785, la Alba Iulia, avea loc una dintre cele mai oribile execuții. Capii răscoalei din anul precedent, Horea și Cloșca, erau trași pe roată. Maniera brutală în care au fost uciși a stârnit indignare. Împăratul Iosif al II-lea, înfuriat de acest spectacol abject, a abolit pedeapsa cu tragerea pe roată în întreg Imperiul Roman de Națiune Germană.

La sfârșitul lui februarie 1785, Transilvania era în fierbere. Iobagii din satele importante din Munții Apuseni erau obligați să pornească spre Alba Iulia, unde urma să aibă loc execuția capilor răscoalei din 1784: Horea, Cloșca și Crișan. Însă Crișan a dejucat planurile autorităților: s-a spânzurat în celulă cu nojițele de la opinci.

În 25 februarie, Horea și-a dictat testamentul preotului Nicolae Rațiu. Este un document banal, prin care el își împărțea bruma de avere. Nu există nici o idee care să inspire lupta politică. De altfel, Horea nici nu ar fi putut să facă altfel; în cursul interogatoriului la care a fost supus, împreună cu Cloșca, a negat cu încăpățânare orice legătură cu răscoala din toamna anului precedent. Horea încă spera să fie grațiat; el se bucurase de stima unor personaje influente din Viena, pe care le cunoscuse în timpul vizitelor făcute în capitala imperială, pentru a cere drepturi pentru iobagii transilvăneni.

Istoricii au descoperit documente care atestă faptul că Horea intrase într-o lojă masonică și credea că va fi scăpat. Atunci când a devenit evident că nu va scăpa cu viață, liderul răsculaților a început să spere că va scăpa de tortură. Pentru rebeliune, pedeapsa maximă prevăzută în codul penal austriac era decapitarea cu sabia. Însă nobilii din Transilvania au decis să transforme execuția lui Horea și Cloșca într-un spectacol menit să îi intimideze pe iobagi. Așa că cei doi lideri ai răscoalei au fost trași pe roată, în 28 februarie.

Torturile la care au fost supuși i-au revoltat inclusiv pe mulți dintre nobilii adunați la Alba Iulia. După execuție, trupurile capilor răscoalei au fost tăiate în mai multe bucăți și expuse în satele din Munții Apuseni, pentru a-i îngrozi pe moți. Grovăzia acestei execuții a eclipsat ororile care fuseseră comise de răsculați cu câteva luni înainte.

Adevărul istoric este că cetele de răsculați s-au dedat unor fapte cumplite. Înaintarea cetelor de răsculați era însoțită de jafuri, violuri și omoruri. Au scăpat cu viață doar maghiarii și sașii care au acceptat să se boteze în religia ortodoxă. Răscoala a fost înăbușită doar o dată cu intervenția armatei imperiale.

La început, trupele imperiale au stat în cazărmi, deoarece răsculații pretindeau că acționează în numele împăratului. Horea arătase cetelor de țărani neștiutori de carte o medalie primită în dar de la împărat și un crucifix. Cu ajutorul acestor simboluri, el i-a convins pe oameni că este porunca împăratului să îi pedepsească pe nobili. Însă atunci când adevărul a ieșit la iveală, trupele imperiale au înăbușit rapid revolta țăranilor din Munții Apuseni. O legendă spune că, după execuție, mâna lui Horea a fost luată și îngropată la rădăcina Gorunului lui Horea de la Țebea, sub care s-au strâns liderii revoluției de la 1848, iar acest copac amintește tuturor că nedreptățile vor fi răzbunate.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 28 februarie 2020