Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Belgia: Vicentzia Neagu vinde mărțișoare în beneficiul copiilor cu handicap

martisoare Vic

Vicentzia Neagu organizează în Belgia de aproximativ cinci ani acțiuni caritative pentru diferiți copii nevoiași. Ultima ei acțiune, vânzarea de mărțișoare confecționate de ea însăși, a adus câteva mii de euro. Banii sunt destinați încadrării copiilor cu handicap , iar Vicentzia caută în Flandra un sediu pentru o viitoare asociație ce le va fi dedicată.

Vine 1 martie și în Belgia a început de câțiva ani practica mărțișoarelor vândute de est europeni în diferite locații. Din multe vânzări organizate, una atrage în mod special atenția: este cea organizată de Vicentzia Neagu în scop caritativ. 

Dar să vorbim mai întâi despre produs ca atare, despre mărțișoare. Am întâlnit-o pe Vicentzia (Vic pentru prieteni) în urmă cu două săptămâni la Europa Nova din Bruxelles, librăria Europei Centrale, Orientale și Balcanice, unde mărțișoarele realizate de Vicentzia erau expuse. 

Obiecte delicate predominant albe sau bej cu nuanțe de roșu, puțin verde, prea putin negru. Lucrând în pasta modelatoare fimo și folosind carioci speciale, Vicentzia a redat ia românească și diferite motive populare, dar și tradițională buburuză pe frunza verde, trandafirul portocaliu.

De la pasiunea creației de dragul creației și pâna la a-și folosi talentul în scop caritativ a fost doar un pas.

Este o pasiunea a mea, spune Vicentzia, făceam felicitări, diverse obiecte, împleteam, croșetam și le aruncam într-un sertar. Si la un moment dat m-am gândit să găsesc ceva util cu adevărat”.

Vicentzia Neagu se află în Belgia de 15 ani. Ea lucrează acum pentru o instituție europeană, dar la bază este profesoară. Originară din Constanta, Vicentzia s-a implicat în trecut tot prin acțiuni caritative organizate în Belgia și în ajutarea copiii nevoiași din acest oraș. 

De cincisprezece ani, ea se ocupă și de Asociația Românilor din Belgia, RomBel, născută din fostul grup virtual cu același nume. 

Vicentzia se implică de curând mai ales în activitatea Asociației CASA (Centre d’action sociale Anastasia) a cărei președintă a fost aleasă chiar în acest zile și care este organizată pe lângă biserica Sfântul Nicolae din Bruxelles, susținută și de părintele Patriciu Vlaicu 

Obiectivul de moment este ajutarea copiilor și tinerilor cu handicap întrucât există o deficiență de 500 de locuri pentru încadrarea lor în Belgia.

„M-am gândit să înființăm un centru de zi pentru copii și tineri cu handicap și să cream o asociație prin care copiii sa învețe încetul cu încetul o meserie. M-am gândit să înființăm o patiserie – brutărie”.

Pentru această viitoare asociație Vicentzia caută acum un sediu. Acesta ar putea fi de preferință în nordul țării, în Flandra, unde chiriile sunt mai abordabile. 

In acest sediu la care ea visează, copiii încadrați ar putea învăța arta patiseriei și alte activități - ar putea fi un spațiu ludic , dar și de primire.

Vicentzia se va ocupa de acum de dezvoltarea departamentului pentru copii și tineri cu handicap în cadrul CASA, pe care să-l clădească pe „zestrea” –cum spune ea – de 5000 de euro strânsă anul acesta din vânzarea de la Crăciun și din cea de mărțișoare. 

„De cel puțin cinci ani fac aceste vânzări  caritative, una este de Crăciun și cealaltă de mărțișor, precizează Vicentzia Neagu. „Sunt pentru diferite cauze, fie pentru copiii săraci , fie ajutor direct în România, dar anul acesta m-am hotărât să ne ocupăm de copiii de aici – fiindcă este nevoie și aici”

"Am crezut că toată viața mea voi fi profesoară fiindcă iubesc foarte mult copiii”, mai spune ea. Chiar dacă în prezent nu mai profesează în domeniu, Vicentzia Neagu își păstrează contactul cu copii și mai ales cu nevoile lor. 

 

 
Mărțișoare vândute caritativ în Belgia