Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ligia Moise, psiholoagă: Coronavirusul e noul drob de sare de deasupra românilor

_mg_7680.jpg

Ligia Moise, Andreea Pietrosel
Sursa imaginii: 
RFI

Panica românilor e amplificată de înclinația lor culturală de sta sub amenințarea drobului de sare.

Știri alarmiste, poze cu rafturi goale în supermarketuri și cozi imense la casele de marcat cu oameni care își fac provizii în contextul în care România a confirmat un caz de coronavirus.

Am încercat să înțeleg reacția oamenilor în contextul în care autoritățile fac apel la calm iar virusul a fost catalogat ca fiind mai slab de 10 ori decât gripa și am aflat de la psiholoaga Ligia Moise că reacția cu care ne confruntăm este cauzată în principal de modul apocaliptic în care mass-media a prezentat informațiile legate de coronavirus.

“Oamenii s-au speriat de coronavirus pentru că a fost descris în termeni apocaliptici și li s-a activat mecanismul de apărare care îi determină uneori să ia decizii câteodată controversate”, spune Ligia Moise.

Psiholoaga face apel la rațiune. „Secretul este să nu dăm curs acestei scenarite care uneori ne influențează viața. Acest popor este tributar poveștii drobului de sare. Trebuie să învățăm să ne punem întrebări care ne ajută să ne ancorăm în realitate”,  recomandă expertul.

Fight or flight - stimulul psihologic care a provocat oamenii să golească rafturile pentru provizii

Din cauză că suntem tributari scenaritei, am acționat la cald sub impulsul acestui stimul numit fight of flight, care apare de fiecare dată când organismul se află într-o situație pe care o consideră amenințătoare. Este explicația psiholoagei pentru frenezia cu care fac românii provizii.

Ligia Moise mai recomandă să învățăm să evaluăm exact situația în care ne aflăm și să ne dăm seama dacă suntem sau nu în pericol. Acest lucru e posibil doar cerând informații de la specialiști.

România a confirmat un singura caz de coronavirus iar pacientul se află sub tratament acum la Institutul Matei Balș. Informații despre coronavirus pot fi obținute de ieri și la Telefonul Verde gestionat de Ministerul Sănătății 0800 800 358.

 
Andreea Pietroșel în dialog cu psiholoaga Ligia Moise