Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirusul în SUA: 89 de cazuri, 2 decese, stare de urgență sanitară în statul Washington

coronavirus-4841735_1280.jpg

Cu aproape 200 de morți, România se pregătește de Ordonanța Militară nr. 8. Jumătate de glob e în izolare, 4 țări au peste 10.000 de morți.
Sursa imaginii: 
Pixabay (Ilustrație)

S-au înregistrat până duminică, 1 martie, în Statele Unite, 74 de cazuri de Covid-19, 22 dintre ele locale, celelalte în rândul persoanelor repatriate din Wuhan, China sau de pe vasul de croazieră contaminat Diamond Princess. Șapte state au cazuri confirmate sau prezumtive, cu pacienți spitalizați sau izolați la domiciliu: Massachusetts, Wisconsin, Illinois, Oregon, California, Arizona și Washington, acesta din urmă cel mai greu lovit și aflat sub stare de urgență sanitară. Parlamentul federal a deblocat 2,5 miliarde de dolari pentru operațiuni anti-pandemie, iar Administrația, după o perioada de ezitări, a creat o celulă de criză și pune în practică un plan complex de alertă, informare și intervenție.

Corespondentul RFI Radu Tudor relatează:

Coronavirusul nou tulbură inerțiile electorale vechi, scoate din ritm mașinăria trumpiană de îndulcit sau ascuns adevărul.

Epidemiile nu schimbă nici caracterele nici caracterul unei stăpâniri.

Covid-19 a stârnit iar reflexul replierii, a reaprins febra conspirației și politizării, a dezvăluit disfuncționalitățile și rivalitățile birocratice augmentate de centralizarea mecanismului decizional și de năravul impamântenit al dezinformării.

Trump în toate, Trump - și realegerea sa - mai presus de toate. 

"Coronavirusul...îl politizează Democrații....Cum se descurcă Trump, îi întrebi. Nu prea bine, nu prea bine...N-au habar, nu-s în stare nici să-și numere voturile în Iowa. Unul dintre oamenii mei mi-a spus, domnule președinte, au încercat să vă doboare cu Rusia, Rusia, Rusia, și nu le-a mers, au încercat apoi tertipul destituirii și nu le-a ieșit, au încercat tot, iar și iar, din clipa în care ați ajuns la Casă Albă. Au pierdut, și asta-i noua lor escrocherie. Uimitor, ce-am realizat: doar 15 pozitivi în această țară mare, dacă n-am fi stârpit virusul în fașă ar fi fost mult mai mulți. Suntem la înălțime, țară-i la înălțime, suntem incredibil de uniți", declama președintele joi la un miting în Carolina de Sud, unde fanaticii săi scandau "încă zece ani" iar președintele glumea că Senatul îi va aranja un termen prezidențial de 25 de ani.

Se întorsese miercuri, nedormit și iritabil, din India, cu ideea verbalizată ulterior la o conferință de presă  că virusul va "dispărea miraculos" când vin căldurile lui aprilie. Speculanții financiari au răspuns cu răceală și panică la strategia trumpiană a căldurii curative: principalul indice bursier, Dow Jones, s-a prăbușit 3.600 de puncte (12%) pe parcursul săptămânii trecute, cea mai mare cădere de la marea criză din 2008.

Când finanțele urlă, Administrația se trezește; cu Trump la cârmă, corabia nu se scufundă.

"Pentru a ține țara în siguranță, Executivul meu a adoptat cele mai agresive măsuri din istoria modernă pentru a controla frontierele și feri America de coronavirus. Extremiștii ne-au acuzat de rasism pentru aceste decizii salvatoare. Voiau să lase infectații să vină puhoi. Misiunea mea este de a proteja sănătatea americanilor, și o vom face, cu vigoare. E momentul ca toți americanii să lase la o parte politica, să se coalizeze pentru a salvgarda sănătatea și siguranța americanilor", afirma ocupantul Casei Albe sâmbătă la conferință anuală a Comitetului de Acțiune Conservatoare.  

În spatele perdelei  de fum a hiperbolicei, ditirambicei retorici trumpiene, subalternii trebăluiau pentru a reînvia structurile de intervenție  anti-pandemie abandonate în 2018, a-i aduna pe experții alungați și disprețuiți, a încropi o celulă de criză condusă de un credincios printre credincioși, un dur al cauzei anti-evoluționiste, vice-președintele Mike Pence.

"Din prima clipă, de când s-a aflat de coronavirus, președintele Trump a acționat decisiv, fără precedent, pentru a opri călătoriile din China către Statele Unite, ceea ce nici un predecesor al său n-a făcut. La ordinul președintelui celula de criză conlucrează impecabil cu autoritățile sanitare statale și locale", puncta, cu plecăciunile retorice obligatorii în Washington-ul trumpian, cel care, ca guvernator de Indiana, întârziase nepermis, în plină criză SIDA, distribuirea seringilor de unică folosință.

În realitate, nimic impecabil în reacția Executivului. Rivalitatea dintre ministrul sănătății Alex Azar și consilierul de politică internă al Casei Albe, Joe Grogan, n-a fost stinsă, se pare, de imperativul urgenței, oficiali sanitari federali ar fi fost trimiși - conform denunțului unui avertizor de integritate - fără echipament de protecție și pregătire pentru a-i întâmpina pe repatriatii din Wuhan, iar un test conceput la Centrul de Control al Maladiilor Transmisibile s-a dovedit a fi defectuos.

"Au fost inițial probleme, recunoscute, cu testele expediate de la Washington. Virusul e nou, grabă mare, și uneori pot surveni erori de concepție. Noi teste sunt însă produse și distribuite. Se anticipează că până la sfârșitul acestei săptămâni, cu intrarea în joc a sectorului comercial și altor laboratoare de stat, vom avea capacitatea de a testa zilnic 10.000 de persoane", preciza epidemiologul Joseph Fair. 

Încet, prea încet spun criticii, imensa mașinărie americană anti-pandemie s-a pus în mișcare, sub impulsul unei alocații de 2, 5 miliarde și a implicării redutabilului sector privat, mobilizat pentru a fabrica lunar 35 de milioane de măști, peste stocul existent de 40 de milioane. La nivel statal, departe de factorul politic federal, autoritățile de resort acționează pentru a zăgăzui epidemia. 

E cazul celui mai lovit dintre cele șapte state cu cazuri confirmate, Washington,  unde s-a semnalat primul caz din America și sâmbătă primul deces, și unde guvernatorul Jay Inslee a declarat starea de urgență sanitară. Eforturile se concentrează acum asupra unui focar periculos, un azil de bătrâni din Kirkland, unde peste 50 de subiecți cu simptomalogie pulmonară suspectă se află sub observație medicală.

Șase coronavirusuri au fost repertoriate înainte de Covid-19, primele două în anii 1960. Cum reamintea Ted Lieu,  deputat federal dintr-un alt stat afectat, California,  noul virus a ucis deja, global, mai multe ființe umane decât cele mai notorii dintre primele șase, SARS ȘI MERS, laolaltă. Există deci o familiaritate cu acest tip  de virus, există în plus memoria instituțională a intervențiilor în alte două cazuri, diferite virologic, H1N1 în 2009 și Ebola în 2014 - modele remarcabile,  de care însă, fiind vorba de Obama, actualul Executiv nu ține cont - și există, critic pentru eforturile anti-pandemie din acest an, o infrastructură civilă și militară relativ ușor de re-activat.

Administrația are și un alt atu, prezența salutară, în celula de criză și pe scena epidemiologică americană în general, a celui mai cunoscut imunolog din rețeaua institutelor federale de cercetare medicală.

"Vom avea un vaccin gata de omologat în două-trei luni; alte trei luni vor fi necesare pentru a verifica dacă produsul e sigur și imunogen, după care  se trece, vreme de 6-8 luni, la faza studiilor clinice, mai întâi pe 45, apoi pe sute și în ultimă instanță mii de subiecți umani. Deși e cel mai expeditiv protocol din istorie, vorbim deci de 12 - 18 luni până la eventuala comercializare. Prin urmare, în acest sezon suntem limitați la măsuri de sănătate publică.  În ce privește terapiile, există un număr de medicamente anti-virale pe care le încercăm. Acum câteva zile, am inițiat un studiu pe Remdesivir, și vom afla într-un răstimp rezonabil dacă dă rezultate", a explicat cel care conduce din 1984 Institutul Național de Alergologie și Boli Infecțioase, Anthony Fauci.