Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Regizorul Emmanuel Demarcy-Mota la Forumul Tinereții de la București

cuibul_artistilor.jpg

Victor Țăpeanu, Cuibul Artistilor
Victor Țăpeanu, Cuibul Artistilor la Forumul „Tineri în secolul XXI”,
Image source: 
Ana Maria Florea Harrison

Tinerii români implicați în societatea civilă l-au impresionat pe regizorul francez, Emmanuel Demarcy-Mota, care a participat la Forumul „Tineri în secolul XXI”, organizat la București de Institutul Francez şi Ambasada Franţei în România. Emmanuel Demarcy-Mota, director al Teatre de la Ville, este inițiatorul unui program impresionant prin care tinerii găsesc soluții creative la problemele serioase ale societății.

Emmanuel Demarcy-Mota, director al Teatre de la Ville, este inițiatorul programului 18-XXI, pus la punct de Teatre de la Ville când adolescenți născuți în anul 2000, au început să împlinească 18 ani. Totul a pornit de la conștientizarea unui context global comun: naţionalismul și extremismul iau amploare, omenirea se confruntă cu problemele climatice iminente și cu provocări generate de migrație. În faţa tentației de a bate în retragere, 18-XXI propune construirea, reinventarea, interogarea, prin forţa artei și a culturii, a unui teritoriu comun, uman, pentru a însoţi noul secol și pentru a crea unitate în jurul tinerilor. Ce crede regizorul francez despre proiectele tinerilor romani?

 

„Eu sunt astăzi aici pentru a ajuta la crearea unei platforme europeene pe care, proiecte foarte diferite pot exista împreună, deoarece au în comun un lucru: angajamentul ca și cetățean, atitudinea față de celălalt. Bogăția a tot ceea ce am auzit astăzi constă în proiectele de educație, artă, știință, mediu, gândite în beneficiul cât mai multor oameni.

Reporter: Sunt foarte fresh proiectele lor…

Proiectul 18-21 constă fix în acest lucru, în facilitarea întâlnirii între tineri, sau persoane mai mature, dar care au această prospețime, dorință, entuziasm, cărora nu le este frică de viitor, desi știu că situația economică, politică este adesea dificilă și că situația europeană este complexă. E nevoie de acest entuzism…

Reporter: Oameni cărora nu le este frică să greșească, stimează greșeala, am auzit astăzi.

Despre asta vorbim. Astăzi a fost vorba de un moment în care s-a putut experimenta în manieră colectivă, păstrând desigur libertatea individual. Trebuie să promovăm libertatea fiecăruia de a se angaja în proiecte care privest cât mai multă lume, proiecte care nu sunt individuale.”