
Social
Vaccinarea copiilor, obligatorie și nu prea
default.png

Nu vorbim despre un consimţământ prezumat, aşa cum el era trecut iniţial în proiectul de lege, acest punct a fost scos. Consimţământul prezumat ar fi însemnat că de la naştere oricine ar fi considerat că îşi dă consimţământul pentru a fi imunizat. Nu, acest consimţământ trebuie obţinut de la parinti, a explicat preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu. Însă părinţii care nu vor să vaccineze un copil trebuie să aibă un motiv- o contraindicaţie definitivă sau temporară, singur care le-ar putea da posibilitatea, să refuze vaccinarea. Sancțiunile pentru cazurile în care imunizarea nu are contraindicație și totuși nu se face, pot ajunge până la 10.000 de lei.
Medicul Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie explică de ce acest consimţământ a funcționat ca o barieră, ceea ce a dus la scăderea numărului de vaccinări în cazul copiilor.
Prevederile-cheie din proiectul de lege:
- Recomandarea de vaccinare cu vaccinurile incluse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii, vaccinurile impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea și vaccinurile pentru personalul medico-sanitar.
- Copiii vor putea fi vaccinați doar după ce părinții își dau consimțământul.
- Părinții care refuză vaccinarea trebuie să se informeze. Părinții care refuză vaccinarea copiilor vor trebuie să meargă la informări pe tema vaccinării.
- Părinții care refuză de mai multe ori să meargă la consiliere pe tema vaccinării vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.
- Accesul copiilor nevaccinați în școli și grădinițe, interzis în caz de epidemie. Chiar dacă nu prevede obligativitatea, legea va interzice accesul unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie.
- Stocuri de vaccinuri pe cel puțin un an. De asemenea, autoritățile vor trebui să asigure un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual, au precizat sursele citate, pentru HotNews.ro.
Categoriile de vaccinări recomandate în proiectul legii vaccinării:
- vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;
- vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca masură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
- vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;
- vaccinările pentru alt personal din unitatile publice și private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție ce ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin Hotarare de guvern.