Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este succesorul președintelui Academiei Române la conducerea UBB Cluj?

Romani Ucraina Daniel David.jpg

Daniel David: Polarizarea este o componentă importantă în profilul nostru psiho-cultural
Daniel David: Polarizarea este o componentă importantă în profilul nostru psiho-cultural
Sursa imaginii: 
Site-ul Facultății de Psihologie din cadrul UBB Cluj-Napoca

Cea mai mare și cea mai veche universitate din România are un nou rector. Psihologul Daniel David a fost ales de mai mult de 70 la sută dintre cei care și-au exprimat votul în cadrul alegerilor interne, în care a concurat cu teologul ortodox Ioan Chirilă. Obiectivul principal al lui Daniel David este acela de a transforma Universitatea Babeș-Bolyai într-o instituție de educație superioară de tip world class.

Profesorul Daniel David va prelua mandatul de rector de la actualul președinte al Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop. Daniel David a făcut parte în ultimii patru ani din echipa de prorectori și a fost responsabil cu cercetarea științifică. El dorește să sporească vizibilitatea internațională a universității clujene, precum și să consolideze poziția Universității Babeș-Bolyai în elita mondială. Noul rector a identificat trei misiuni ale universității. Prima misiune este educarea studenților, spune Daniel David.

”Suntem o universitate, deci prima componentă este învățarea, numai că într-o univeristatea world class predarea se face un pic altfel și învățarea se face un pic altfel. Nu încercăm s transferăm numai cunoștințe de la profesor la student, ci încercăm să transferăm cunoștințe împreună cu modalitatea de generare a acestor cunoștințe, astfel încât studentul să devină un individ autonom. Atunci când va termina studiile, să poată să citească peste 10 ani noile descoperiri în domeniu, poate chiar să contribuie el la diverse descoperiri din diverse segmente ale societății în care se va afla. De asemenea, studentul este participant la actul generării cunoașterii, nu este un simplu beneficiar al unor servicii educaționale”, a spus noul rector al UBB Cluj, prof. Daniel David.

Profesorul Daniel David afirmă că a doua misiune a universității trebuie să fie cercetarea științifică și creația artistică. În opinia noului rector, a treia misiune a universității este asumarea unui rol activ în societate.

Postul de rector al Universității Babeș-Bolyai este unul cu foarte mare vizibilitate. Doi dintre rectorii universității, Ionel Haiduc și Ioan Aurel Pop, au devenit președinți ai Academiei Române. Un alt rector, Andrei Marga, a devenit ministru al Educației Naționale, apoi ministru de Externe. Dintre cadrele didactice ale universității provin foști prim-miniștri precum Emil Boc sau vicepremieri precum Vasile Dîncu, precum și mai mulți miniștri. De asemenea, actualul președinte al României, Klaus Iohannis, este absolvent al Universității Babeș-Bolyai, la fel ca și procurorul european Laura Codruța Kovesi. Universitatea clujeană a fost fondată în anul 1581, sub forma unui Colegiu Iezuit. În prezent, are 21 de facultăți și 42.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi.

 
Corespondenta RFI la Cluj Bianca Pădurean despre noul rector UBB