Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”În România, vârsta medie a copiilor agresați sexual este 7 ani”

viol.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax / Marius Dumbraveanu

Una din 20 de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani a fost victima unui viol, reiese dintr-un raport transmis miercuri de Unicef. La nivel mondial, în jur de 13 milioane de femei au fost victime ale violului. În aceste condiții, deși se înregistrează mici progrese, violența împotriva femeilor și a fetelor rămâne un fenomen răspândit, atrag atenția autorii studiului. ”Situația este și mai gravă când ne referim la statistica la nivel național”, afirmă Monica Boseff, director executiv al Fundaţiei "Uşa Deschisă". Ea atrage atenția că ”în România, copiii - în mod special fetele - sunt victime ale agresiunilor sexuale începând de la vârsta de 4 ani”.

Studiul Unicef efectuat la scară mondială arată că, în prezent, fetele sunt expuse unui risc crescut de violență în orice mediu – atât în spațiul online, cât și la școală, acasă și în comunitate – consecințele acesteia fiind de ordin fizic, psihologic și social.

Raportul notează faptul că o serie de practici negative, precum căsătoriile timpurii și mutilarea genitală a femeilor (MGF), continuă să perturbe și să pericliteze viața, probabil, a milioane de fete din întreaga lume.

În fiecare an, 12 milioane de fete se căsătoresc la vârste fragede, iar 4 milioane sunt expuse riscului de MGF.

Copiii, victime ale agresiunilor sexuale începând cu vârsta de 4 ani

Într-un interviu acordat RFI, directorul executiv al Fundaţiei "Uşa Deschisă", Monica Boseff, afirmă că statistica este evident îngrijorătoare, dar în România lucrurile stau chiar mai rău. ”La noi, copiii - în mod special fetele - sunt victime ale agresiunilor sexuale începând de la vârsta de 4 ani. Vârsta medie a copiilor abuzați este 7 ani”.

Monica Boseff subliniază că vina pentru această situație este una colectivă. În primul rând, ”avem o societate anesteziată civic”. Apoi, ”autoritățile închid ochii în fața realității”. În al treilea rând, ”justiția nu își face datoria atunci când dă pedepse cu suspendare pentru agresorii sexuali”. ”Cum să dai o pedeapsă cu suspendare pentru un individ care a violat un copil de 11 ani?”, se întreabă directorul Fundaţiei "Uşa Deschisă".

Expertul subliniază că cea mai gravă situație este în mediul rural. În plus, ea atrage atenția că în cele mai multe cazuri violatorii sunt membrii ai familiei copiilor sau persoane ”din cercul de încredere” al celor mici.

Ascultă:

 
Directorul executiv al Fundaţiei "Uşa Deschisă", Monica Boseff, despre agresiunile sexuale asupra copiilor