Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clujul dorește să devină Capitală Europeană a Inovării

inovare.jpg

Comisarul european Mariya Gabriel și primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc
Sursa imaginii: 
Clujtoday.ro

Clujul candidează pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în acest an. Startul competiției europene a fost dat chiar la Cluj-Napoca, de către comisarul european pentru Inovare, Educație, Cultură și Tineret, Mariya Gabriel, care a participat la evenimentul numit Innovation Camp. Astfel, Clujul ar putea deveni primul oraș din Europa Central-Orientală care ar câștiga acest titlu.

Comisarul european Mariya Gabriel s-a întâlnit la Cluj cu reprezentanții autorităților, universităților, clusterelor și start-up-urilor. Ea le-a spus participanților la conferința Start-up Innovation Camp că dorește să transforme Consiliul European al Inovării într-o fabrică de unicorni, adică de companii a căror valoare depășește câte un miliard de dolari. De asemenea, Mariya Gabriel a spus că Uniunea Europeană are mai multe start-up-uri decât Statele Unite ale Americii, însă performanțele start-up-urilor europene sunt mai modeste, de aceea ea intenționează să sprijine dezvoltarea acestora prin intermediul programului Horizon Europe. Comisarul european Mariya Gabriel a dat și start-ul competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării, deținut în prezent de orașul francez Nantes.

”Sunt încântată să anunț începutul căutării unui succesor pentru Nantes, cel mai inovator oraș european din 2020, aici, în Cluj-Napoca. Sunt convinsă că povestea voastră de succes are puterea de a inspira alte orașe. Într-un termen scurt, ați construit ecosisteme dinamice, cu rezultate concrete, pentru cetățenii voștri și care pot împărtăși o lecție valoroasă”, a spus comisarul Mariya Gabriel.

Prima candidatură pentru acest titlu a fost anunțată abia după câteva minute. Primarul Emil Boc a declarat că orașul Cluj-Napoca va candida în acest an.

Câștigătorul competiției europene va fi cunoscut în luna iunie. Pe lângă notorietate și sprijin din partea autorităților europene, Comisia Europeană alocă în fiecare an câte un milion de euro pentru a finanța politici publice locale menite să stimuleze inovarea și transferul de bune practici dintr-o comunitate în alta. Titlul de Capitală Europeană a Inovării a fost deținut până acum de orașe precum Amsterdam, Viena sau Atena.  

 

 

 
Clujul dorește să devină Capitală Europeană a Inovării