Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UK: Teama de Coronavirus golește rafturile unor magazine

rafturi_uk.jpg

Rafturi goale în Marea Britanie
Rafturi unor magazine în Marea Britanie s-au golit de teama Coronavirus
Image source: 
Splash – Getty – PA – SWNS

Guvernul britanic a dat asigurări că aprovizionarea cu alimente nu este în pericol, pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la o epidemie de Coronavirus. În unele magazine cumpărătorii au golit rafturile de produse sanitare și alimentare. 

Ministrul sănătății, Matt Hancock, a declarat la BBC că cetățenii nu ar trebui să cumpere mai mult decât au nevoie.

"Guvernul dispune de aprovizionare cu produsele cheie care sunt necesare. Și în cadrul aprovizionării cu alimente, suntem absolut siguri că nu va exista o problemă", a spus ministrul Hancock.

"În mod crucial, colaborăm cu supermarketurile pentru a ne asigura că, dacă oamenii se autoizolează, atunci vor putea primi mâncarea și consumabilele de care au nevoie.", a adăugat el. 

În unele magazine au început să dispară din rafturi produse ca geluri sanitare de mâini, măști de față și șervețele, toate recomandate a fi folosite pentru protecție împotriva Coronavirus. 

Rețeaua de magazine Boots a impus deja o limită la vânzare de două sticle de gel sanitar, iar rafturile unor farmacii se golesc de produse ca Paracetamol sau Ibuprofen.

Iar în pofida apelurilor împotriva panicii, unele produse alimentare ca orezul, pastele făinoase, apă îmbuteliată, lapte, iaurt și altele au fost vândute în cantități mari. 

Numărul total de cazuri confirmate de infecții cu Coronavirus în Marea Britanie a crescut la 116, iar o persoană a murit.

Primul deces din Marea Britanie legat de virus, care a fost anunțat joi, a fost o femeie de peste 70 de ani, cu boli pre-existente. Ea a fost internată la Spitalul Regal Berkshire din Reading și a murit după testarea pozitivă a virusului.

La nivel global, autoritățile au confirmat peste 92.000 de cazuri de virus și peste 3.000 de persoane au murit. Marea majoritate a cazurilor - peste 80.000 - sunt în China, unde virusul a avut originea în decembrie 2019.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ