Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primul caz de coronavirus, confirmat în R.Moldova

poza_coronavirus.png

În Polonia se încearcă mobilizarea generală a sistemului de sănătate și sunt căutate resurse suplimentare pentru a evita cele mai negre scenarii

În R.Moldova a fost confirmat primul caz de coronavirus. Este vorba despre o femeie, în vârstă de 48 de ani, revenită sâmbătă din Italia, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Aceasta suferă de mai multe boli cronice: diabet zaharat, supraponderare de gradul 2 și hipertensiune.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică va efectua o probă suplimentară de reconfirmare.

”Pacienta este internată într-o instituție spitalicească strategică, unde primește tratamentul corespunzător. Persoana a fost preluată de la Aeroport, de către serviciul 112, pe un coridor separat, fiind în stare de sănătate gravă, bronhopneumonie bilaterală, cu insuficiență respiratorie acută, febră, tuse, slăbiciune generală, transportată la instituția medicală”.

Precizăm că, MSMPS a anunțat inițial că femeia a ajuns în R.Moldova cu un avion de pe cursa Bologna-Chișinău și a solicitat tuturor pasagerilor cursei Air Moldova, 9U 480, să rămână izolați la domiciliu și să informeze imediat medicul de familie pentru a fi examinați și monitorizați. Ulterior, însă, insituția a venit cu o nouă informație, menționând că moldoveanca a aterizat cu un avion de pe cursa Milano-Chișinău. 

Duminică, începând cu ora 8.00, va avea loc ședința națională extraordinară de Sănătate Publică, la Guvern, unde vor fi prezentate toate informațiile și măsurile ce vor fi întreprinse.  

Ex-ministru al Sănătății: ”Depinde de organizarea serviciilor medicale dacă se va realiza dezamorsarea acestei bombe sau nu. E necesară o organizare nemaipomenită”

”Stimați colegi de la minister, vă rog să vă treziți și să preluați tactica altor țări. În special a României care e alături. Pacienta cu pneumonie era cu tuse și alte simptome clinice și riscul de îmbolnăvire a celor care i-au acordat ajutor în avion, cât și pasagerilor care au circulat alături câteva ore în distanță apropiată este foarte înalt. Toți pasagerii cât și stuarzii de pe cursa Milano Chișinău trebuie urgent înregistrați, consultați și monitorizați, iar o parte din ei introduși pentru binele lor și celor apropiați în carantină de spital. Depinde de organizarea serviciilor medicale dacă se va realiza dezamorsarea acestei bombe sau nu. E necesară o organizare nemaipomenită”. Este mesajul Alei Nemerenco, fost ministru al Sănătății. 

Maia Sandu: ”Autoritățile moldovene nu au înțeles cât de serioasă e problema răspândirii coronavirusului și nu au făcut nimic ca să protejeze oamenii”

Și fostul premier moldovean, Maia Sandu, a venit cu o reacție după anunțul MSMPS. ”După atâtea avertizări și discuții, autoritățile de la Chișinău nu au înțeles încă cât de serioasă e problema răspândirii coronavirusului și nu au făcut nimic ca să protejeze oamenii. În situația în care virusul se răspândește rapid în țările din regiune, iar un eventual vaccin nu va fi disponibil în următoarele luni, e nevoie de mobilizare maximă pentru a reduce riscurile de contaminare și pentru a pregăti sistemul medical ca să ofere ajutor celor bolnavi”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.