Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa italiană: Lombardia și alte regiuni vor fi închise. 36 de morți și peste 1200 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

covid.jpg

La nivel mondial, 105.820 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Măsuri extraordinare în nordul Italiei. Mai multe regiuni, printre care și Lombardia, vor fi închise. Un decret în acest sens urmează să fie dat în următoarele ore, scrie Corriere Della Sera. În ultimele 24 de ore, în Italia au fost confirmate 1247 de cazuri noi și 36 de decese.

Se va putea ieși sau intra doar pentru “motive grave, legate de familie sau muncă” din Lombardia, precum și din unele provincii din Veneto, Emilia Romagna și Piemonte, scrie Corriere Della Sera. Presa locală mai spune că decretul care prevede aceste măsuri excepționale urmează să fie adoptat în următoarele ore de către Guvern, “pentru a stopa răspândirea infecției cu noul coronavirus”.

Conform documentului, restricțiile ar trebui să rămână în vigoare cel puțin până pe 3 aprilie, iar provinciile în cauză sunt: ​​Parma, Piacenza, Rimini, Reggio-Emilia, Modena, Pesaro și Urbino, Veneția, Padova, Treviso, Alessandria și Asti.


Regiunile care urmează să fie închise de guvernul italian
Sursa imaginii: 
Corriere Della Sera

De asemenea, mai notează jurnaliștii italieni, documentul face referire și la o „zonă de siguranță”, în care sunt prevăzute limitări foarte stricte. În special: închiderea școlilor, suspendarea evenimentelor publice, închiderea muzeelor, a sălilor de sport, teatrelor dar și piscinelor. Barurile și restaurantele pot rămâne deschise, dar vor trebui să mențină obligația distanței de un metru, altfel activitatea va fi suspendată.

 

În total, în Italia au fost confirmate până acum 5883 de cazuri și 233 de decese. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 1247 de cazuri noi și 36 de decese

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România, cei care vin din regiuni și localități aflate în zona galbenă și roșie cu transmitere a noului coronavirus “intra în carantină, respectiv auto-izolare la domiciliu timp de 14 zile, imediat dupa revenirea în România”.

În ceea ce privește Italia, lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă arată astfel (actualizare 07/03/2020)

Zona roșie (se impune carantina):

• Italia:

➢ Regiunea Lombardia:

Codogno

Castiglione d'Adda

Casarpusterlengo

Fombio

Maleo

Somaglia

Bertonico

Terranova dei Passerini

Castelgerundo

San Fiorano

➢ Regiunea Veneto:

Vo Euganeo

Zona galbenă (se impune auto-izolarea la domiciliu):

➢ Alte localități din Regiunea Lombardia și Regiunea Veneto

➢ Regiunea Emilia-Romagna

Trei cetățeni români din Italia au fost depistați pozitiv cu virusul Covid-19. Cei trei sunt din provincia Trevizo, din Cremona și Bologna, informează MAE. În primul caz este vorba despre un cetățean cu dublă cetățenie, română și a Republicii Moldova. MAE reiterează importanța respectării cu strictețe a recomandărilor autorităților italiene, precum și necesitatea manifestării unei responsabilități individuale cu privire la respectarea măsurilor de prevenție, inclusiv din perspectiva limitării răspândirii virusului.