Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul R.Moldova anunță cod portocaliu de coronavirus. O femeie în stare gravă, alte 145 de persoane, în carantină

20200308-_m4_3010.jpg

Ședința națională extraordinară de Sănătate Publică, convocată duminică la Guvern
Image source: 
www.gov.md

Guvernul R. Moldova a anunțat cod portocaliu de alertă privind coronavirusul. Asta după ce o femeie, în vârstă de 48 de ani, revenită sâmbătă din Italia, a fost diagnosticată cu Covid -19. Autoritățile moldovene, convocate duminică dimineață în ședință, au îndemnat cele 145 de persoane, aflate la bordul avionului Milano-Chișinău, să stea acasă, în carantină. Totodată, Ministerul Sănătății a îndemnat populația să evite evenimentele publice, să manifeste maximă responsabilitate și să respecte regimul de carantină. În cazul apariției simptomelor precum: tuse, febră, rinoree să apeleze imediat Serviciul 112.

”Comisia a adoptat o hotărâre prin care se determină riscul înalt pentru populația R.Moldova privitor la importul și răspândirea infecției Covid - 19 și a constatat gradul de alertă cod portocaliu la nivel național. Comisia îndeamnă cetățenii să urmeze recomandările de protecție personală și să informeze medicii în cazul constatării simptomelor de boli respiratorii”, anunță Ministerul Sănătății.

La ședința națională extraordinară de Sănătate Publică, au fost discutate măsurile preventive, printre care oportunitatea prelungirii vacanței elevilor, cu scopul prevenirii infectării și răspândirii infecției, ”dar și necesitatea de a crește prudența în cazul evenimentelor în masă”.

Probabilitatea apariției unor cazuri noi este foarte mare, declară premierul moldovean. ”În prezent, la un punct terestru de trecere a frontierei de stat, este examinat/blocat un autobuz cu pasageri din Italia, în care se află persoane cu simptome caracteristice acestei boli. Vom veni ulterior cu informații detaliate privind acest caz”, susține Ion Chicu.

Între timp, șeful Cabinetului de Miniștri a declarat că starea femeii, diagnosticată cu coronavirus, este gravă din cauza unor altor boli de care suferă. ”Pe parcursul nopții, medicii au luptat pentru viața ei, pentru că aceasta are bronhopneumonie bilaterală, diabet zaharat și hipertensiune. Pacienta a dat dovadă de iresponsabilitate totală când a decis să părăsească spitalul din Italia”, a declarat premierul.

Pacienta a fost preluată, sâmbătă, de la aeroport, de către serviciul 112, pe un coridor separat, cu bronhopneumonie bilaterală, cu insuficiență respiratorie acută, febră, tuse. La 4 martie, femeia s-a adresat medicilor italieni, în stare gravă, iar ulterior i-a fost prescris un tratament cu antibiotice. Nici la aeroport și nici la bordul avionului, femeia nu a anunțat echipajul că este grav bolnavă. Moldoveanca și-a pierdut cunoștința, în timpul zborului. 

MSMPS a solicitat tuturor pasagerilor cursei Wizzair, W6 3796, Milano-Chișinău, care a ajuns sâmbătă la ora 11.47, să rămână izolați la domiciliu și să informeze imediat medicul de familie pentru a fi examinați și monitorizați. ”Autoritățile competente au identificat datele de contact ale persoanelor de pe ruta Milano-Chișinău, iar specialiștii vorbesc cu fiecare persoană privind regimul de carantină la domiciliu, care trebuie să-l respecte timp de 14 zile. Fiecare persoană va fi monitorizată de medicul de familie”.

Totodată, Ministerul Sănătății dă asigurări că toate instituțiile medicale specializate sunt dotate cu echipamente și medicamente necesare.”Echipele de medici au fost instruite cu suportul OMS cu privire la tratarea cazurilor de infecție cu virusul de tip nou. Au fost introduse fișe epidemiologice standardizate, care sunt completate la intrarea în țară, de cetățenii ce vin din statele unde există cazuri de infecție cu virus de tip nou”. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre codul portocaliu de coronavirus, anunțat în R.Moldova