Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alertă: Adunările publice și private mari, interzise în România. Ce alte măsuri iau autoritățile?

De duminică se interzic activitățile la care participă mai mult de o mie de persoane. Pentru activitățile cu număr mai mic de participanți, decizia este a autorităților locale. Măsurile au fost anunțate de secretarul de stat Raed Arafat și sunt instituite până în 31 martie. Restricțiile ar putea fi însă prelungite, transmit autoritățile. 

 

 

Referitor la adunările cu sub 1000 de oameni, deciziile vor fi nuanțate și se aplică anumite criterii, în primul rând se va avea în vedere natura evenimentului, a contacților și a spațiului, transmite autoritățile. Măsura vizează atât activitățile publice, cât și activități private, pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Totodată, s-a decis și suspendarea cursurilor în școlile unde se raportează un caz sau mai multe cazuri de coronavirus.

"Românii din zonele afectate să evite deplasarea în România, pentru protecția familiilor lor, pentru a nu le pune viața în pericol. Această situație e una temporară, care depinde de evoluția pe plan mondial. Românilor care vin din zonele afectate li se vor aplica regulile de carantină sau autoizolare.

Declararea la intrarea în țară a altor zone decât cele din care vin intră sub incidență penală. Reaminesc că au fost aplicate amenzi de până la 20.000 de lei pentru cei care au încălcat regulile
"  - a declarat Raed Arafat. 

Măsurile vizează și studenții la Medicină:

" se interzic accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, cu excepţia voluntarilor si accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, pentru stagii practice, cu excepţia voluntarilor". 

Sâmbătă au fost confirmate în România 4 noi cazuri de coronavirus,iar numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 13. A fost diagnosticat și primul caz în București. 

Duminică la prânz în România sunt în carantină 15 persoane. Alte 12.734 sunt autoizolate.

În curs de editare