Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Milioane de oameni în carantină regională. Româncă din Lombardia: „Încă nu e panică. Rămânem aici, dar nu de frică”

italia_al.jpeg

Image source: 
rfi.fr / Flavio Lo Scalzo/Reuters

16 milioane de oameni din Lombardia și alte provincii din nord vor fi afectați de restricții dure, anunțate în noaptea de sâmbătă spre duminică de premierul Conte.  Premierul italian a anunțat, printre altele, că vor fi suspendate nunțile și înmormântările. Sălile de sport, bazinele de înot, muzeele și stațiunile de ski se închid. Toate evenimentele culturale, religioase și sportive au fost anulate sau amânate.

Restaurantele și cafenelele pot fi deschise în intervalul 06.00-18.00, cu condiția ca localurile să asigure cel puțin un metru distanță între clienți. Cum se resimt toate aceste măsuri? Cât de mare e panica? Și cum reacționează populația? Impresii la cald, pentru RFI, de la Alina Țarcă, româncă ce locuiește în Lombardia, în zona roșie: 

Alina Țarcă: Pentru moment nu se poate ieși din Lombardia. Din 11 comune care fac parte din Lombardia nu poți să pleci, dar cu toate astea azi noapte au plecat o gramadă în sud. 

Reporter: Voi v-ați gândit să plecați sau să rămâneți? 

A.Ț: Noi rămânem aici. Nici gând să plecăm. După câte am înțeles, de luni spitalele nu mai fac consultații decât dacă sunt închise. Casele de îngrijire medicală sunt închise, nu pot să intre nici voluntarii. E doar personalul. Programările și rezervările se fac doar prin telefon. Nu mai mergi acolo ca să îți faci o programare, nu se mai poate intra. Și se fac peste un timp, nu ai acces imediat. Eu am serviciul meu și mă duc la o casă de îngrijire a bătrânilor.

Rep: Oamenii sunt panicați sau sunt încă calmi?

A.Ț: Panicați nu sunt încă.

Rep: De Paște ce aveți de gând?

A.Ț: Rămânem aici, dar nu de frică. Dacă suntem cu serviciul ce rost are. În primul rând, unde să te duci? Doamne ferește să prinzi un virus de aici și să te duci să îl dai altuia, mai bine prefer să stau aici și la revedere. Îți iei precauțiile care trebuie luate.

Ne-am luat sucuri de roșii, apă, paste, faină și tot ce ai nevoie în caz de urgență dacă o să fie. 

Rep: V-ați făcut provizii?

A.Ț: Ne-am luat sucuri de roșii, apă, paste, faină și tot ce ai nevoie în caz de urgență dacă o să fie. Nu se știe dacă o să fie pentru că noi ducem o viață normală. Mergem, ne facem cumpărături, dar nu mai mergem cu mergeam odată, în fiecare zi. Odată mergeam în fiecare zi. Acum, magazinele mari, centrele mari sunt închise. Rămân sâmbăta și duminica. Deschise sunt doar alimentarele.

Rep: Dar găsiți ușor lucrurile de care aveți nevoie sau sunt și rafturi goale?

A.Ț: Sunt, găsești. Acum două săptămâni, când a apărut virusul, erau rafturile goale. Nu găseai nimic. NU reușeau să intre camioanele. Ăștia nu lăsau șoferii să aprovizioneze. Îi opreau. 

Rep: Angajatorii v-au transmis ceva suplimentar la serviciu față de cum stăteau lucrurile în mod normal?

A.Ț: Mie nu, dar Marian, soțul meu, când merge la serviciu are o listă pe care e trecut fiecare care intră în incinta întreprinderii și trebuie să semneze, să scrie dacă a fost în alte regiuni, de exemplu în , în ultimele 24 de ore. Dă declarație pe propria răspundere că nu a fost plecat nicăieri în acest timp de 24 de ore, că a stst tot timpul în zona asta. Dacă a fost plecat nu mai poate intra. Nu e carantină acasă. E carantină în zone. Dacă e o altă zonă lângă care nu e în carantină, nu poți să mergi acolo.

Rep: E armata acolo la punctele alea?

A.Ț: Da, bineînțeles. Este armată care nu te lasă. De exemplu, o zonă din provincia Lodi, care face parte tot din Lombardia, din zona noastră: au pus o graniță între ei, plin de armată. Sunt familii care au în partea celalată frați, buni, rude și duc pachete. Ceilalți, de pe partea cealaltă îi se duc și dau rudelor. Nu pot trece de la unul la altul. 

Rep: Sunteți blocați acolo, mai mult sau mai puțin spus.

A.Ț: Da, dar suntem blocați pe regiune. Regiunea asta cuprinde 11 provincii.

Rep: Cum sunt știrile? Sunt alarmiste? Cum percepeți voi felul în care s erelatează despre virusul ăsta?

A.Ț: Alarmiste sunt pentru că pe orice canal se vorbește despre asta, dar spun tot timpul că nu trebuie să intre lumea în panică. Trebuie să se respecte măsurile de siguranță anunțate, spălatul pe mâini și dezinfectatul. De exemplu, în unele centre comerciale intră câte 10 persoane. S-au închis cinematografele, puburile. Restaurantele și barurile sunt deschise de dimineață de la ora 6 până la ora 18 seara, după aceea sunt închise. În zona mea toate restaurantele chinezești sunt închise de două săptămâni.

Rep: La farmacii ați văzut cozi?

A.Ț: Nu sunt cozi. La farmacii nu sunt cozi pentru că sunt și farmacii care nu lasă să intre mai mult de un anumit număr de persoane. Pentru moment nu, dar de acum să vedem,. Dacă am intrat în zona roșie, nu se știe încă ce va fi.