Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministerul Sănătății de la Chișinău publică imagini din salonul femeii infectate cu coronavirus (Video)

chisinau.jpg

Image source: 
RFI (arhiva)

Ministerul Sănătății a publicat, în seara zilei de duminică, imagini video din salonul femeii diagnosticate cu coronavirus. Medicii spun că pacienta se simte mai bine. Femeia, venită sâmbătă cu cursa Milano-Chișinău, a părăsit spitalul din Italia unde a fost internată pentru tratament.

 

La 4 martie, femeia a fost diagnosticată cu bronhopneumonie bilaterală, insuficiență respiratorie acută, febră, tuse. Ulterior i-a fost prescris un tratament cu antibiotice. Femeia a decis însă să revină acasă să se trateze. Nici la aeroport și nici la bordul avionului, moldoveanca nu a anunțat că este grav bolnavă. La Chișinău, autoritățile au confirmat că pacienta este infectată cu Covid - 19.

În prezent, femeia este izolată în boxa de reanimare la Spitalul Clinic Republican (SCR). ”Tot personalul medical care acordă asistență medicală pacientei are echipament de protecție individuală. Intrarea în secția de Reanimare este securizată și separată. Medicii din SCR au fost instruiți suplimentar la capitolul control al infecțiilor și managementul clinic al pacientului cu Covid 19 Puteți vedea în această secvență video condițiile de îngrijire a pacientei”, susține ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Explicațiile și imaginile prezentate de ministerul de resort vin după ce soțul unei angajate de la spital a declarat, citat de Protv Chișinău, că femeia infectată cu coronavirus se afla inițial într-un salon obișnuit, având doar mască de protectie. În secție erau 14 pacienți. ”Le-au adus niște costume, nici nu le-au explicat cum să se folosească. Ei n-au boxa special pentru persoana cu coronavirus. E pur si simplu un salon. Cand a fost adusa pecienta, asistentele medicale s-au revoltat. Au dus-o la administrație, ei au dat din umeri”.  

De asemenea, bărbatul spune că ”asistentele medicale intrau la pacientă în costum pe care apoi îl dezbracau. Între timp, nimic nu se sterilizează. Medicii nu sunt instruiți pentru boli infecțioase. Ei au fost instruiti superficial, nu pe deplin. Nu erau gata pentru coronavirus".

Trebuie să spunem că, sâmbătă, când a ajuns pe Aeroportul Internațional Chișinău, pacienta cu Covid -19 a fost luată cu o ambulanță obișnuită. A ajuns mai întâi la Urgență, apoi la Spitalul Clinic Republican și asta pentru că, spun medicii, nu dispun de izolete, scrie portalul sanatateinfo.md.

„Pacienții sunt transportați cu ambulanțe obișnuite. Noi preluăm pacientul cu suspecție, îmbrăcăm costumele speciale, mănușile, ochelarii, procedăm după algoritmul stabilit, după aceasta predăm echipamentele și dezinfectăm ambulanțele pentru a putea fi transportați și alți pacienți. Nu există o ambulanță specială. Așa am procedat și cu pacienta cu Covid 2019”, a declarat Boris Golovin, directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Responsabili de la Ministerul Sănătății susțin că pacienții cu forme grave de boală sunt transportați doar la Spitalul Clinic Republican, iar cei cu forme ușoare urmează a fi internați la ”Toma Ciorbă”. ”Pacienta respectivă a fost internată inițial la Spitalul de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”. Ulterior, odată cu agravarea stării de sănătate, aceasta a fost transferată în secția Reanimare și terapie intensivă a SCR”.

Să spunem că, cei 145 de pasageri ai cursei Milano-Chișinău cu care a venit și femeia cu Covid 19, au fost lăsați sâmbătă să plece. Duminică, însă autoritățile i-au îndemnat să stea acasă, în carantină. ”Pasagerii de pe cursa Milano-Chișinău au fost contactate de autorități și informate despre regimul de carantină la care sunt supuse timp de 14 zile. Medicii de familie au fost informați și sunt mereu în contact cu ei. Se vor face și teste și alte investigații în funcție de necesitate”, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății.

Totodată, instituția a venit cu mai multe recomandari. ”Persoanele care nu prezintă simptome asociate cu infecția coronavirus de tip nou, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de Covid-19 sau care au avut contact cu o persoană bolnavă trebuie să se autoizoleze la domiciliu și să contacteze imediat la medicul de familie, pentru a fi examinate și plasate sub supraveghere la domiciliu pentru 14 zile. La necesitate, medicul de familie va elibera certificatul medical pentru a fi prezentat la locul de muncă, sau la studii. Persoanele vor fi supuse zilnic termometriei și evaluării la simptomele unei infecții respiratorii acute”.

După confirmarea primului caz de Covid -19 în R.Moldova, Guvernul a anunțat duminică cod portocaliu de alertă privind coronavirusul. Ministerul Sănătății a îndemnat populația să evite evenimentele publice, să manifeste maximă responsabilitate și să respecte regimul de carantină. În cazul apariției simptomelor precum: tuse, febră, rinoree să apeleze imediat Serviciul 112.