Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dodon:”Accesul cetățenilor străini prin Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi limitat”

dodon_poza.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon, a anunțat luni că accesul cetățenilor străini prin Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi limitat. Măsura vine în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului. În plus, Dodon spune că nu-și dorește ca R.Moldova să devină zonă de tranzit în condițiile în care România a suspendat zborurile dinspre și către Italia, până pe 23 martie. 

”Situația extraordinară necesită măsuri extraordinare.Guvernul trebuia să ia astfel de măsuri de urgență. Mai mult ca atât, am văzut că unele țări din regiune, România, de exemplu, au limitat zborurile din țările unde sunt focare sau sunt grav afectate, depistate cazuri de coronavirus. De interzis zborurile din Italia sau altă țară eu cred că la această etapă este prematur. Dar ținând cont că Romania deja a interzis și să nu avem tranzitul prin Moldova a cetățenilor altor țări din zonele afectate, noi propunem să elaboram un mecanism ca spre Moldova, din zonele unde sunt focare, să se permită zboruri doar cetățenilor Republicii Moldova”, susține Igor Dodon.

Totodată, șeful statului afirmă că persoanele cu simptome de boală, care nu se vor adresa la medic, vor fi amendate sau chiar pedepsite penal.

”Atenționez toate persoanele care prin comportamentul lor lipsit de responsabilitate pun în pericol sănătatea și viața altor cetățeni, că vor răspunde în fața legii, vor plăti amenzi, dar pot fi sancționați și în alt mod dacă se va dovedi că, prin ceea ce au făcut cu bună știință, fără a informa autoritățile, au generat noi îmbolnăviri și, Doamne ferește, eventuale decese. Același mesaj de responsabilizare în fața legii este adresat și funcționarilor, să-și facă datoria cu maxim de profesionalism și să nu permită acțiuni care pot duce la răspîndirea virusului. Am cerut deja autorităților să manifeste maximă fermitate cu cei care nu respectă regulile, se poate ajunge până la izolare forțată a celor care refuză să facă acest lucru de bună voie și pun în pericol populația”. 

Potrivit lui Dodon, ”la fel ca în cazul Italiei, României sau a altor țări, putem ajunge la luarea unor măsuri de izolare încă de la graniță, dacă nu sunt respectate regulile privind prevenirea răspîndirii virusului”. ”E o situație alarmantă și nu excludem că vom fi nevoiți să luăm unele măsuri speciale, pentru că rolul nostru este de a proteja populația în întregime, de a-i ajuta pe cei care se adresează pentru ajutor la medic, nu de a-i menaja pe cei care induc în eroare autoritățile și contribuie la răspîndirea virusului”.

În același timp, președintele R.Moldova a făcut apel la calm.”Panica trebuie evitată, ea nu face decât să agraveze lucrurile. Noi nu suntem într-o situație gravă și putem nici să nu ajungem în această situație, dacă ne păstrăm calmul și acționăm rațional, respectând regulile comunicate de autorități”. 

Să spunem că, Guvernul R. Moldova a anunțat duminică cod portocaliu de alertă privind coronavirusul. Asta după ce o femeie, în vârstă de 48 de ani, revenită sâmbătă din Italia, a fost diagnosticată cu Covid -19. Autoritățile moldovene au îndemnat cele 145 de persoane, aflate la bordul avionului Milano-Chișinău, să stea acasă, în carantină. Totodată, Ministerul Sănătății a îndemnat populația să evite evenimentele publice, să manifeste maximă responsabilitate și să respecte regimul de carantină. În cazul apariției simptomelor precum: tuse, febră, rinoree să apeleze imediat Serviciul 112.