Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viața de zi cu zi a migranților blocați la frontiera Turciei cu Grecia (Foto, Video)

Mii de migranți sirieni, afgani, pakistanezi sau iranieni au luat cu asalt punctele de trecere a frontierei dintre Turcia și Grecia, după ce președintele Turciei a anunțat, la 28 februarie a.c., că nu îi va mai împiedica să ajungă în țările Uniunii Europene. Însă Grecia refuză să-I primească. O echipă de jurnaliști a postului TV France 24 a realizat un reportaj în localitatea turcă Pazarkule, unde există un punct de trecere a frontierei. 

Aici migranții se confruntă cu agresivitatea grănicerilor greci și cu condițiile de trai extreme de dificile…

 

Mulți dorm noaptea direct pe pământ, învelindu-se cu folii de plastic și neavând altă sursă de căldură decât focuri improvizate.

”Avem corturi și facem focul în fiecare noapte… Guvernul turc mai distribuie uneori hrană, dar trebuie să stai la coadă ore întregi ca să apuci ceva”, spune un tânăr Iranian care se prezintă cu pseudonimul Sasan. Nu vrea să-și dea numele adevărat ca să nu își pună în pericol statutul de imigrant.

”La început nu aveam nici măcar cort, încercam să dorm direct pe pământ, învelit cu folii de plastic, dar era prea frig, n-am putut să dorm. Și mai sunt și copiii mici care plâng incontinuu…”, spune Muhittin, un tânăr afgan.

La fel ca mulți dintre cei intervievați, Muhittin spune că grănicerii greci sunt extreme de violenți și că el, personal, a decis să se întoarcă la Istanbul.

Unii migranți, citați de agenția France Presse, susțin că grănicerii greci le-au luat încălțămintea, pentru a se asigura că, dacă reușesc să treacă totuși granița, nu vor ajunge prea departe…

Există și martori care susțin că soldați mascați au îmbarcat mai mulți migranți în vehicule militare, după care nu au mai fost văzuți.

Autoritățile turce susțin că există și migranți împușcați de grănicerii greci, dar informația nu a fost confirmată. Autoritățile din Grecia, pe de altă parte, susțin că Turcia îi ajută pe migranți să treacă ilegal frontiera, dându-le chiar și clești speciali pentru tăierea sârmei.

 

 

 

Mahmoud ne arată unde doarme în fiecare noapte: