Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Hârtia igienică, săpunul și pastele dispar - panică Coronavirus

hartie_igienica.jpg

Supermarket în nordul Londrei
Hârtia igienică este unul dintre produsele cele mai afectate de cumpărături panicate
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Guvernul britanic relaxează restricțiile privind orele de livrare pentru magazine pentru a se asigura că acestea vor dispune de articole de bază pe fondul problemelor de stocare cauzate de teama de Coronavirus. Principalele articole afectate sunt hârtia igienică, săpunul, dar și pastele făinoase. 

Am intrat de dimineață într-un supermagazin din nordul Londrei unde am constatat că produsul cel mai afectat de valul de cumpărături panicate este hârtia igienică.

Alte produse rare sau absente din rafturi erau pastele făinoase, conserve și săpun.

La un supermaket învecinat de produse sanitare nu mai existau în rafturi săpunul lichid și paracetamol, iar săpunul solid și Ibuprofen erau în cantități reduse. 

Internetul este plin de postări și fotografii din magazine de pe întreg cuprinsul teritoriului britanic ca și de articole ale presei care probează efectul panicii provocate de Coronavirus. 

Departamentul de mediu, Defra, a declarat că va colabora cu consiliile locale pentru a spori frecvența livrărilor. Ministrul mediului, George Eustice, a declarat că, permițând livrările pe timp de noapte, stocurile de produse vor putea ajunge mai rapid de la depozite în rafturi.

Livrările către magazine sunt în prezent restricționate peste noapte pentru a evita perturbarea localnicilor. Măsurile temporare au fost introduse după o întâlnire vinerea trecută între marile supermarketuri și ministrul Eustice. 

 "Am ascultat supermarketurile și reprezentanții noștri din întreaga industrie și luăm măsuri pentru a susține pregătirile lor." a spus ministrul Eustice.

Restricții la cumpărături

Tesco și Waitrose se numără printre marile rețele de magazine care restricționează vânzările de produse alimentare esențiale și de uz casnic, în magazin sau online.

NHS Coronavirus
Sistemul Național de Sănătate (NHS) se așteaptă la o creștere simțitoare a numărului infecțiilor cu Coronavirus în 10 - 14 zile
Sursa imaginii: 
AFP

La Tesco, cumpărătorii sunt limitați la achiziționarea a cel mult cinci dintre anumite bunuri, inclusiv geluri antibacteriene, șervețele și spray-uri, paste uscate, lapte ultra-pasteurizat și unele conserve de legume.

Waitrose a impus un plafon temporar la unele produse de pe site-ul său de internet, inclusiv unele săpunuri și șervețele anti-bacteriene.

Între timp, Boots și Asda restricționează unele tipuri de produse de igienă pentru mâini la două sticle de persoană.

Guvernul a explicat de ce școlile din Anglia nu vor fi închise. Șefa adjunctă a departamentului medical al guvernului, Dr. Jenny Harries, a spus că experții evaluează cazurile noi la fiecare oră pentru a obține un "răspuns echilibrat”.

Ea a declarat la BBC că ar putea urma noi măsuri, deoarece cazurile din Marea Britanie vor începe să sporească rapid în următoarele două săptămâni.

În Marea Britanie, cinci persoane infectate cu Coronavirus au murit, iar luni erau 319 cazuri confirmate la ora 09:00 GMT (11:00 în România).

Dr. Harries a declarat că marea majoritate a celor diagnosticați cu coronavirus în Marea Britanie se simt "destul de bine”, dar că s-ar putea "simți puțin rău pentru câteva zile”.

"În termen de 10-14 zile, vom fi în măsură să sfătuim persoanele cu simptome să se auto-izoleze și așteptăm ca începutul vârfului cazurilor de coronavirus să survină în acea perioadă”, adăugat ea. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ