Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus| R.Moldova interzice evenimentele culturale, sociale și sportive

Autoritățile moldovene au anunțat, marți, că orice tip de manifestare în masă este interzisă. Vorbim de evenimente sociale, culturale și sportive. Decizia a fost luată la ședința Punctului Focal Național.Totodată, Ministerul Educației precizează că școlile și grădinițele nu vor fi deocamdată închise.

Cu puțin timp în urmă, Organizația Concertistică și Impresariat ”Moldova-Concert” a anunțat că în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului, toate spectacolele ce urmau să aibă loc la Palatul Național, sunt amânate.”Concertul de astăzi, la închiderea Festivalului Mărțișor, Fluieraș la 75 de ani, dar și concertele din perioada următoare, sunt amânate. Spectacolele vor fi avea loc după 20 aprilie. Vom reveni cu detalii despre reorganizarea fiecărui eveniment. Aveți grijă de dvs și de cei dragi. Fiți responsabili și respectați recomandările OMS”. Este mesajul postat de ”Moldova-Concert” pe pagina sa de Facebook.

Ambasada Lituaniei în R.Moldova a anunțat că anulează spectacolul dedicat aniversării a 30 de ani de la restaurarea independenței Lituaniei. Concertul urma să aibă loc miercuri, 11 martie.

Și Alianța Franceză din Moldova a venit marți cu un mesaj. ”Festivalul Filmului Francofon care urma să se desfășoare în perioada 23-29 martie, va avea loc în toamnă, 21-27 septembrie.Vă mulțumim pentru înțelegere, aveți grijă de sănătatea dvs și a celor din jur”, este îndemnul celor de la Alianța Franceză.

Între timp, Federația Moldovenească de Fotbal susține că vânzarea biletelor pentru meciul Moldova – Rusia se amână. ”În urma comunicatului emis astăzi de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale, cu privire la anularea manifestărilor publice în masa, conform recomandărilor OMS, Federația Moldovenească de Fotbal a decis să amâne punerea în vânzare a biletelor pentru meciul amical Moldova – Rusia, programat pentru 31 martie, la Chișinău. Despre ziua în care biletele vor fi scoase la vânzare vom anunța suplimentar”.

FMF va emite în scurt timp un comunicat oficial referitor la competițiile organizate de Federația de fotbal.

Să spunem că, până astăzi, în R.Moldova a fost confirmat un singur caz de coronavirus. Este vorba de o femeie, revenită din Italia, iar în prezent este internată la Spitalul Republican, starea ei de sănătate fiind mai bună.

Între timp, 12 cazuri suspecte de infecție cu coronavirus, printre care doi copii, au fost înregistrate pe teritoriul R.Moldova, în ultimele 24 de ore. Pacienții sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorba și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. Le-au fost prelevate probele, iar rezultatele urmează a fi făcute pe parcursul zilei de marți.

Totodată, în cadrul ședinței Punctului Focal Național de astăzi, autoritățile au anunțat că vor fi fortificate măsurile profilactice în instituțiile educaționale și consolidate punctele de trecere a frontierei cu personal medical, astfel încât, cazurile suspecte de infecție cu Covid 19 să fie determinate eficient și rapid.

Începând de luni, fișele epidemiologice care sunt completate de pasagerii reveniți din zonele de risc, au fost modificate. A fost introdusă obligativitatea pasagerului de a respecta recomandările medicului de familie privind  izolarea la domiciliu timp de 14 zile, întreprinderea tuturor măsurile de precauție și de a declara pe propria răspundere corectitudinea informațiilor furnizate. Informațiile false vor fi sancționate conform legislației în vigoare. 

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu dă asigurări că toate instituțiile spitalicești strategice sunt dotate cu paturi suficiente pentru gestionarea situației, în caz de necesitate. 

Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 ore, pe teritoriul țării au intrat 18 232 persoane, dintre care 238 sunt revenite din Italia. Au fost completate 4235 fișe epidemiologice. 

 
Corespondentul RFI,Valeria Vițu despre interzicerea manifestărilor în masă în R.Moldova