Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alte două cazuri de coronavirus, confirmate în R.Moldova. Școlile și grădinițele închise, din 11 martie

poza_covid.png

8 noi cazuri de infectare cu coronavirus confirmate in Bucuresti marti
8 noi cazuri de infectare cu coronavirus confirmate in Bucuresti marti

În R.Moldova au fost confirmate alte două cazuri de coronavirus. Este vorba de un bărbat și o femeie, reveniți recent de la Milano. Astfel, bilanțul îmbolnăvirilor ajunge la 3. În contextul prevenirii răspândirii Covid 19, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că începând de miercuri, 11 martie, școlile și grădinițele vor fi închise.  

”Testele efectuate în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au confirmat încă două cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba de doi cetățeni ai țării noastre, o femeie și un bărbat, care au revenit recent din Italia, pe data de 26 februarie, și respectiv pe 1 martie. Aceștia sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorba”, în stare stabilă, de gravitate medie”, declară ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

În acest context, ministrul a făcut un apel către persoanele care revin din zonele de risc de infecție cu noul tip de coronavirus sau care au fost în contact cu persoane infectate de COVID-19, ”să aplice regimul de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, să contacteze medicul de familie, să-și monitorizeze starea de sănătate cu efectuarea termometriei de trei ori pe zi și la primele simptome de boală, precum tuse sau febră, să apeleze 112”.

Totodată, ministrul a reiterat că în scopul sporirii măsurilor de prevenire și control a infecției cu Covid 19 pe teritoriul Republicii Moldova, au fost aprobate măsuri suplimentare precum: interzicerea, începând cu 11 martie 2020, a organizării și desfășurării manifestărilor, măsurilor, întrunirilor în masă cu participarea unui număr de 50 persoane sau mai mare, până la 1 aprilie 2020, cu revizuirea ulterioară termenului dat, în funcție de situația epidemiologică.

 La fel, este sistat procesul de studii, începând cu 11 martie. Ulterior se va lua decizia privind termenul vacanței.

În prezent sunt înregistrate 13 cazuri suspecte de infecție cu noul tip de coronavirus, 10 adulți și 3 copii. Alte trei  cazuri suspecte anunțate dimineață, sunt negative.

De asemenea, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că, a aprobat Ordinul cu privire la acordarea suplimentului financiar în mărime de 100% la salariu de funcție, personalului medical implicat în supravegherea, tratamentul și controlul infecției cu Covid 19. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile cazuri de coronavirus, confirmate în R.Moldova