Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Școli închise în toată țara. Ce facem cu copiii?

planning-4897792_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Chiar și în aer liber copiii ar trebui cumva să fie mai singuri atunci când se joacă, spune la RFI Adrian Marinescu, medic infecționist la Matei Balș

Școlile și grădinițele, indiferent că sunt de stat sau private, sunt închise începând de miercuri, 11 martie, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Premierul Ludovic Orban a explicat că nu s-a luat această decizie mai devreme pentru a le da timp părinților să găsească o soluție. Deputaţii au amânat, marți, dezbaterea proiectului de lege care ar obliga toţi angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinţi, în cazul în care școlile se închid din cauza unor situaţii extreme. 

Puși în situația de a-și ține copiii acasă, părinții ar trebui să evite locuri precum mall-urile sau locurile de joacă din spații închise. Chiar și în aer liber copiii ar trebui cumva să fie mai singuri atunci când se joacă, spune la RFI Adrian Marinescu, medic infecționist la Matei Balș:

Faptul că s-au închis școlile nu înseamnă că suntem în vacață cu cei mici și putem merge în mall-uri și spații închise. Mai ales spațiile închise trebuie evitate și dacă vorbim de parc ar trebui să fie o variată în care să nu fie foarte mulți copii la un loc. Să fie o zonă respirată, o zonă în care să se poată juca în aer liber, dar să nu vină în contact cu ceilalți. Știți bine, contact înseamnă apropiere la doi metri sau un metru jumătate. Deci cred că în perioada asta ar trebui cumva să fie mai singuri atunci când se joacă. Chiar dacă ies afară, nu trebuie să rămână în casă, dar să fie totuși izolați cumva în raport cu ceilalți copii pentru a reduce riscul. 

Dacă medicii recomandă evitarea contactului cu alți copii, psihologii spun că părinții români au parte de prea puțin sprijin din partea statului pentru a-și crește copiii. Marele pericol într-o situație de stat permanent în casă ar fi ca lucruri mai vechi, dătătoare de suferințe într-o familie, să explodeze acum sub imperiul acestei izolări. Vor apărea măsuri mai curând autoritare, interdicții și conflite explică la RFI psihologul Diana Vasiliu:

Părinții din România sunt supuși unor presiuni enorme, din punct de vedere psihologic, pentru copiii lor, în ultima perioadă. Iată, într-o situație de criză cum e cea pricinuită de acest coronavirus se arată urgența unor măsuri care ar fi trebuit să fie luate de acum 10 ani, măsuri care să suplinească nevoia de comunitate pe care o familie cu unul sau mai mulți copii o poate avea. Copiii nu se pot crește singuri. În condițiile date acum, pe genunchi, de la o zi la alta, eu nu știu ce măsuri se pot lua astfel încât părinții și copiii lor să fie, ei cu toții, protejați. Rămâne la latitudinea fiecărei familii să-și găsească soluții, iar asta, din nou, este dătător de angoase suplimentare.