Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” sub semnul protestelor și al contestațiilor

uaic.jpg

Alegeri la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” sub semnul protestelor și al contestațiilor.
Alegeri la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” sub semnul protestelor și al contestațiilor.
Sursa imaginii: 
@UAICdinIasi (arhivă)

Comunitatea academică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, prima instituție de învățământ superior din țară, își va alege, miercuri 11 martie, rectorul. Doi candidați aspiră la cea mai înaltă funcție: actualul rector, fost ministru al jusțiției, profesorul Tudorel Toader aflat în cursă pentru al doilea mandat și Adrian Muraru, conferențiar universitar doctor Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice. Al treilea candidat, studentul doctorand Silvian Man nu a fost validat pentru a intra în cursă și s-a adresat justiției. În tot acest timp au curs protestele și contestațiile.

De ce a decis să candideze? A fost prima întrebare pe care Violeta Cincu i-a adresat-o conferențiarului univesitar doctor, Adrian Muraru, candidat la fotoliul de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași

Adrian Muraru: Am decis în urma unei analize a ceea ce se întâmplă cu universitatea noastră. Universitatea din Iași este prima universitate din România, este o instituție importantă pentru Moldova istorică. Unele lucruri pot fi făcute mai bine, în registru administrativ, didactic, al cercetării. Și trebuie să spun că sentimentul de atașament față de instituție a jucat un rol important în decizia mea.

Reporter: Ce le-ați spune celor care nu știu nimic de Adrian Muraru?

Adrian Muraru: O fișă scurtă de prezentare? Este un cadru didactic, conferențiar universitar doctor, este specializat în Filosofie Antică, Medievală și principalul său interes este de a recupera, prin ediții, prin traduceri, teste tezaur ale culturii europene scrise în greacă și latină.

Reporter: Cum a fost privită candidatura dumneavoastră? Mai ales că sunteți singurul înscris în cursa cu actualul rector, profesorul Tudorel Toader?

Adrian Muraru: Impresia mea este că o candidatură în plus este oricînd binevenită. M-aș fi bucurat să fie mai multe candidaturi. La urma urmei e vorba de alegeri universitare. Trebuie să avem de unde alege. Mulți colegi doresc o schimbare în universitate pentru că s-a ajuns în situații critice în unele chestiuni.

Reporter: La ce vă referiți când spuneți situații critice? Câteva exemple?

Adrian Muraru: Aș putea da multe exemple. Un prim exemplu este situația Grădinii Botanice. Este o grădină importantă. Avem reeditat un soi de caz Ferma Băneasa. Din totalul suprafeței atestate în 2008, de 99,8 hectare, au dispărut, pînă în 2018, 30 de hectare. Este o chestiune importantă despre care nu se discută din lipsa datelor oficiale oferite de universitate. Transparența este una minimă la universitatea noastră, din păcate, spre deosebire de alte universități. Pe site-ul nostru nu se află declarații de avere și de interese ale celor care ne conduc.

Reporter: Cum ați caracteriza modul în care au fost organizate alegerile pentru funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza?

Adrian Muraru: Din nefericire, multe lucruri nu par a fi în regulă. Persoana care este președinte al Biroului Electoral Central a fost multă vreme consilier al fostului ministru al justiției. Nu știu dacă poziția doamnei oferă garanții de imparțialitate. Nu mi-au fost comunicate, în calitate de candidat și alegător, hotărâri ale Biroului Electoral Central.Sunt multe de spus aici.

Reporter: Cum a afectat activitatea de ministru al Justiției exercitat de domnul Tudorel Toader imaginea Universității Alexandru Ioan Cuza?

Adrian Muraru: Cu siguranță a afectat-o într-un sens foarte larg. Poziția domniei sale a fost percepută ca poziție politică și, în funcție de aceasta, s-au luat atitudini tot politice. Nu știu dacă universitatea a avut de câștigat, în cele din urmă, de pe urma mandatului de ministru al Justiției a domnului Toader Tudorel. Fără transparență nu putem merge mai departe. Nu avem date de intrare financiar contabile, nu știm cum sunt structurate veniturile universității, nu știm cum sunt cheltuite aceste venituri. O restructurare a aparatului administrativ care la noi este .... știți, tendința este de a anagaja în sectoarele nedididactic și auxiliar. La noi, personalul din aceste două secțiuni este mai mare decât personalul didactic și de cercetare.Ceea ce este nefiresc.

 
Adrian Muraru, conferențiar universitar doctor Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, intervievat de Violeta Cincu