Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: ”Moartea neagră” – epidemia care a exterminat o treime din populația Europei

ciuma.jpg

Ilustrație din Biblia Toggenburg (Elveția, 1411), înfățișându-l, în fundal, pe Moise iar în prim plan pe doi suferinzi de ciuma descrisă în Exod, 9: 8-9
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În urmă cu câteva sute de ani, o epidemie necunoscută apărea în China, apoi s-a răspândit în toată lumea. În Europa, epidemia s-a răspândit mai ales din Italia. O treime din populația continentului s-a stins din viață. Aflați din Pagina de istorie de azi despre ce boală a fost vorba.

Prima semnalare a ciumei, o boală produsă de bacteria numită Yersinia pestis, a fost înregistrată în anul 1330. Boala era răspândită de purici și de șobolani bolnavi. Puricii transmiteau boala la om.

Epidemia s-a răspândit mai ales în China de Est. De acolo, a trecut în India, iar mai departe s-a răspândit spre vest, dusă de călători, comercianți sau hoardele de războinici.

În anul 1347, epidemia deja ajunsese la Constantinopole și la Trapezunt. În octombrie 1347, 12 corăbii italiene s-au întors din Marea Neagră în portul sicilian Messina. Echipajele și pasagerii erau deja contaminate. Unii oameni deja muriseră în timpul călătoriei pe mare. Alții erau deja muribunzi. Cei care erau bolnavi au mers acasă și au contribuit la răspândirea bolii. Tot la răspândirea bolii au contribuit și șobolanii care au ajuns pe țărm.

În scurtă vreme, epidemia s-a răspândit în toată Italia, apoi în toată Europa. Boala a ajuns și în sudul Rusiei, în Orientul Mijlociu, în Africa de Nord și în Peninsula Arabică. Nimeni nu știa cauza bolii, iar mulți dintre oameni au ajuns la concluzia că este o pedeapsă divină.

În anul 1351, boala a dispărut brusc. Însă, deja, o treime din populația Europei pierise. Boala a reapărut în 1361, apoi a continuat să reapară, în adevărate cicluri ale morții.

Europa a avut nevoie de 100 de ani ca să revină la nivelul de populare și de dezvoltare de dinainte de izbucnirea epidemiei. În 1665, în Anglia, de exemplu, epidemia a provocat 100.000 de morți. La sfârșitul secolului al XIX-lea, epidemia a reapărut în India, unde au fost înregistrate aproape 6.000.000 de victime.

Ultima semnalare a epidemiei datează din anul 1995, când, de asemenea, a provocat multe decese. Deși amenințarea ciumei planează încă în anumite regiuni ale lumii, mortalitatea este mult mai mică decât în trecut, datorită progreselor medicinei și igienei.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 11 martie 2020