Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: Cum încearcă un patron să-și țină afacerea deschisă? (interviu)

camera_edit.jpg

Sursa imaginii: 
Camera din față - Facebook

Unele companii mici au luat măsuri atât pentru protecția angajaților dar și a clienților care le trec pragul. Este cazul unei cafenele/ceainării din Piața Amzei din capitală.

Numărul de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus crește de la o oră la alta. Autoritățile au luat miercuri noi măsuri restrictive. Este interzis exportul de medicamente și materiale sanitare vreme de jumătate de an. Până la sfârșitul acestei luni sunt suspendate activitățile culturale, artistice, sportive sau religioase în spațiu închis, cu participarea a mai mult de 100 de persoane. Se suspendă activitatea muzeelor. Universităților li se recomandă să-și suspende cursurile. 

Firmelor cu mai mult de 100 de angajați li se recomandă să decaleze programul de lucru pentru cei care vin cu transportul în comun la serviciu. În cazul instituțiilor publice această măsură are caracter obligatoriu. 

Unele companii mici au luat măsuri atât pentru protecția angajaților dar și a clienților care le trec pragul. Este cazul unei cafenele din Piața Amzei. Unul dintre proprietarii acesteia, Paul Licșor, spune la RFI că a prevăzut un buget de rezervă ca să poată asigura, pentru o perioadă, salariile angajaților pentru cazul în care scad încasările sau chiar vor fi nevoiți să închidă, dacă autoritățile vor impune o astfel de decizie:

Noi sperăm ca și guvernul, pe care noi întotdeauna l-am considerat partener, el pe noi nu prea, să ne întindă o mână de ajutor. Sper să aibă ei soluții pentru a ne face această perioadă mai ușoară. Avem un plan de back-up care arată cam așa: în condițiile în care autoritățile decid ca aceste locații să fie închise, pentru limitarea răspândirii acestui virus, noi ne vom conforma și bineînțeles vom sta acasă. Sper ca fiecare dintre noi să înțeleagă această perioadă, că n-o să mai fim atât de fericiți cu bănuții pe care îi luăm, poate o să luăm un pic mai puțin, dar nicidecum n-o să-i lăsăm pe colegii noștri să rămână fără salariu. Ne trebuie bani să ne cumpărăm și acest alcool sanitar (n.r. pentru dezinfecție), să trăim, să ne întreținem familiile. Dar eu sunt convins că vom găsi soluții pentru a trece peste povestea asta.        

Avem un buget de rezervă, cam cum are Guvernul României, care sper să ne ajungă pentru perioada asta. În cazul în care nu ne va ajunge, ne vom înscrie și noi pe lista, cu siguranță a sutelor, dacă nu miilor de întreprinderi mici și mijlocii, care își vor pune ghetele în cui.