Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul ministru al Justiției, profesorul Tudorel Toader, al doilea mandat de rector

tudorel.jpg

Profesorul Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, are al doilea mandat de rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Profesorul Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, are al doilea mandat de rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Sursa imaginii: 
uaic.ro

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a votat ieri. Profesorul Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, are al doilea mandat de rector . Prezența la urne a fost, potrivit cifrelor, una dintre cele mai scăzute din ultimii opt ani. A uimit și numărul mare de voturi anulate.

Profesorul Tudorel Toader cu 283 de voturi a obținut al doilea mandat de rector al „Universității Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Contracandidatul său, conf.dr. Adrian Muraru a obţinut 210. Aproximativ 100 de voturi au fost anulate sau albe. În condițiile în care, și la alegerile de acum patru ani și la cele de acum opt ani, numărul de voturi anulate nu a depășit 28. Au avut drept de vot 788 de profesori şi 73 de studenţi. 861 de alegători.

Care sunt prioritățile celui de-al doilea mandat?

„Programul managerial are două direcții mari. Una de continuitate a ceea ce am făcut în mandatul precedent și poate încă nu am finalizat. Și altă direcție de noutate. Cu privire la cercetarea științifică. E o preocupare firească să ne plasăm cât mai bine în clasamentele internaționale și naționale. De exemplu, am înființat anul trecut un institut de cercetări interdisciplinare. Facem demersuri pentru a identifica posibilitatea unei construcții, unui sediu modern și dotat pentru acest institut. Stimulăm cercetarea. Oferim câte 5.000 de lei pentru fiecare articol publicat într-o revistă cotată ISI. Avem granturile interne. Am dat drumul la o nouă competiție săptămâna trecută. La studenți ne-am preocupat pentru creșterea cuantumului burselor și cazarea în condiții corespunzătoare. Renovăm încă trei cămine, avem într-un stadiu avansat pregătirile pentru un cămin nou, în spatele cantinei Titu Maiorescu” a declarat pentru RFI profesorul Tudorel  Toader.

Acesta a ținut să sublinieze că „ sunt multe programe cu mediu economic în care studenții sunt pregătiți să se insereze, ulterior, pe piața forței de muncă. Internaționalizarea e foarte importantă. Săptămâna trecută am încheiat acord cu Universitatea de Stat din Chișinău. Studenții lor și ai noștri pot obține diplome duble”.

Rectorul „Universității Alexandru Ioan Cuza”, profesorul Tudorel Toader a precizat că vor fi finalizate lucrările la Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic și stațiunile de cercetare.

 
Fostul ministru al Justiției, profesorul Tudorel Toader, al doilea mandat de rector