Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Strănutul nu este un simptom al Covid-19

citrice.jpg

Strănutul nu este simptom al Covid-19, ci febra şi tusea seacă.
Strănutul nu este simptom al Covid-19, ci febra şi tusea seacă.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

„Oamenii sunt derutaţi” legat de coronavirus. Constatarea îi aparține doctorului Bruce Aylward, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care – după ce a analizat situaţia din China luna trecută –, vine acum să înlăture câteva dintre miturile şi preconcepţiile generate pe seama COVID-19.

Strănutul nu este simptom al bolii, ci febra şi tusea seacă, declară medicul într-un interviu, citat de news.ro.

Reprezentantul OMS insistă că oamenii nu trebuie să fie îngrijoraţi cu privire la bunurile pe care le cumpără şi care vin din zone cu număr mare de cazuri.

Simplele măsuri - precum spălarea mâinilor - şi testarea rapidă, în cazul în care o persoană este suspectă că a fost expusă COVID-19, sunt mai eficiente decât restricțiile de călătorie.

În încercarea de a stopa răspândirea COVID-19, ţările pot câştiga timp pe o perioadă scurtă, odată cu limitarea călătoriilor, însă această măsură „nu ajută”. Cele mai eficiente, spune specialistul, sunt respectarea recomandărilor făcute de experţi şi depistarea cazurilor.

Doctorul Bruce Aylward a făcut referire şi la ideea că o vreme mai caldă ar putea să elimine coronavirusul.

„Mulţi întreabă dacă o să dispară odată cu iarna. Nu aş paria pe Mama Natură aici”, a spus. „Aş paria pe descoperirea cazurilor. Izolarea pacienţilor. Identificarea contacţilor. Testare. Testare. Testare”.

În cele mai multe cazuri, coronavirusul provoacă simptome uşoare sau moderate, precum febra şi tusea.

La unii oameni, în special vârstnici şi cei care au deja probleme de sănătate, el provoacă simptome mai severe, precum pneumonia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că oamenii care prezintă simptome uşoare se recuperează în aproximativ 2 săptămâni, în timp ce aceia care au o formă mai severă a bolii, în 3 până la 6 săptămâni.

Mare parte dintre cei care au fost infectaţi cu COVID-19 s-au vindecat.

La nivel global s-au înregistrat până acum 135.000 de îmbolnăviri în 122 de ţări. 70.000 de oameni s-au vindecat, decesele se apropie de 5.000.