Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afghanistan: Îmbulzeală la un meci de Buzkashi - polo pe cai cu cadavrul unei capre

afganistan1.jpg

”Buzkashi”, ceea ce în persană înseamnă ”Târăște capra”, este un fel de polo pe cai, varianta afgană, în care în loc de minge se folosește cadavrul unei capre decapitate. Kabul, Afganistan, martie 2020
Image source: 
AFP

Spaima de terorism sau de coronavirus înseamnă prea puțin pentru miile de afgani care s-au înghesuit joi pe un stadion din Kabul ca să asiste la un meci de polo pe cai (varianta locală) în care în loc de minge este folosit cadavrul unei capre decapitate, transmite AFP.

În uralele publicului călăreții, îmbrăcați în echipamente colorate, s-au luptat pe viață și pe moarte pe un teren plin de noroi ca să intre în posesia cadavrului de 50 de kilograme.

Jocul, numit ”Buzkashi”, ceea ce în persană înseamnă ”Târăște capra”, presupune intrarea în posesia ”mingii”, galopul în mare viteză și punerea ei în așa numitul ”cerc al dreptății”, desenat cu cretă, la cele două capete ale terenului. Există și o Ligă națională Buzkashi, cu 14 cluburi.

”Părinții mi-au zis că nu e bine să vin în locuri aglomerate dar sunt pasionat de sportul ăsta. Nu trăim decât o dată, trebuie să ne bucurăm de viață”, spune un spectator de 25 de ani.

Printre negustori ambulanți care vând ouă fierte, paste și semințe de rodie, spectatorii se înfurie sau râd, după caz, când vreun nefericit călăreț cade din șa în noroiul gros și apoi face eforturi să reintre în joc.

Haji Jawad Noori, un chapandaz (așa se numesc jucătorii de Buzkashi) spune reporterului AFP că sportul nu e ușor:

”Trebuie să fii foarte rapid și flexibil. Și apoi carcasa... carcasa e foarte grea!”, spune jucătorul de 28 de ani de la echipa din Kabul.

Ca multe alte aspecte ale vieții din Afganistan, viitorul acestui sport depinde de condițiile de securitate. Când erau la putere, talibanii au interzis acest joc timp de cinci ani.

Acum, când trupele internaționale se retrag din țară iar talibanii au șanse să revină la putere, multă lume își face griji.

Familia lui Jawad Taraki, un tânăr de 25 de ani, s-a refugiat la Kabul venind din provincia Nangarhar, din estul țării, în 2018, după ce un unchi al său a fost ucis de jihadiști. ”Au coimis atâtea atrocități, au provocat atâta suferință...”, se lamentează el.

Dar în după amiaza asta friguroasă, privind caii alergând în galop, cu vârfurile înzăpezite ale munților zărindu-se la orizont și cu muzica tradițională în megafoane, amintirile acelea dureroase par îndepărtate...

 

Imagini din alte meciuri de Buzkashi (sursa: rfi.fr, Twitter):