Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19 | R.Moldova: Cod roșu la nivel național. Zborurile spre UE, suspendate. Slujbele în biserici, interzise

20200313-_m3_3187.jpg

Sursa imaginii: 
www.gov.md

În R.Moldova a fost instituit gradul de alertă Cod Roșu la nivel național privind  situația epidemiologică prin infecția cu Covid 19. Astfel, ”există pericol confirmat de declanșare a urgenței de sănătate publică”, potrivit unei decizii a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică.

”Toate zborurile spre țările Uniunii Europeană vor fi suspendate. Va fi diminuat și numărul de puncte terestre la trecerea frontierei. În același timp, toate activitățile cu caracter religios vor fi suspendate, pentru următoarele două săptămâni”. Anunțul a fost făcut, de premierul moldovean, Ion Chicu, după ședința Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului. În R.Moldova, șase cazuri de coronavirus sunt confirmate, alte 39, suspecte la infecția cu Covid 19.

Zborurile din și spre Spania și Franța vor fi suspendate, din această noapte, ora 00.00, iar de duminică, vor fi suspendate zborurile spre toate țările europene, a mai spus Ion Chicu.

Șeful Cabinetului de Miniștri vorbește și despre decizia de a suspenda activitățile cu caracter religios. ”Persoanele în etate sunt cele mai expuse. Pentru două săptămâni vor fi suspendate slujbele divine pentru toate cultele”.

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor vor asigura sistarea activității unor puncte de trecere a frontierei pe segmentul moldo-român și moldo-ucrainean. Ministerul Economiei va asigura sistarea circulației internaționale a transportului rutier prin rute regulate și ocazionale precum și a transportului feroviar.

Școlile și grădinițele ar putea rămâne închise încă 70 de zile

Între timp, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că școlile și grădinițele ar putea rămâne închise încă 70 de zile, în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului. Decizia va fi luată în funcție de situația epidemiologică din R.Moldova. Astăzi, autoritățile anunță 39 de cazuri suspecte la infecția cu Covid 19, inclusiv zece copii.  

”Organizația Mondială a Sănătății este cea care determină perioada critică, de 70 de zile. Nu ministerul decide. Vom veni și cu alte măsuri restrictive, în funcție de situația epidemiologică, declanșată în R.Moldova. Vacanța elevilor ar putea fi prelungită. Nu este vorba despre o vacanță forțată, dar despre o măsura de protecție a copiilor", afirmă Viorica Dumbrăveanu.

În cazul în care în următoarele două luni elevii nu vor reveni la ore, autoritățile spun că anul școlar va fi prelungit. În mod normal, 31mai este ultima zi de școală în R.Moldova.

Acum câteva zile, Ministerul Educației a emis un ordin, potrivit căruia, școlile și grădinițele din R.Moldova sunt închise între 11 și 23 martie, în vederea prevenirii răspândirii Covid 19.

Stare de sănătate a pacienților cu Covid 19, stabilă, de gravitate medie

Ministrul Sănătății anunță că starea celor șase persoane infectate cu Covd 19 este stabilă, de gravitate medie. Totodată, Viorica Dumbrăveanu dă asigurări că toate instituțiile medicale strategice desemnate pentru tratarea pacienților cu coronavirus, sunt pregătite să acorde asistență medicală în volum deplin, dispun de stocuri suficiente de medicamente antivirale, de echipamente medicale și de protecție a personalului medical.

În plus, Viorica Dumbrăveanu a menționat că a ajuns în țară lotul de teste pentru depistarea coronavirusului de tip nou, fiind consolidate capacitățile laboratorului ANSP. Suplimentar, a fost primit un lot de ajutor umanitar din partea Organizației Mondiale a Sănătății, ce cuprinde echipamente de protecție pentru personalul medical. La fel, există deschiderea din partea Băncii Mondiale și a partenerilor, inclusiv a Federației Ruse și China să ofere asistență în acest sens.

Potrivit informațiilor prezentate la Punctul Focal Național, în prezent la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” sunt internați 27 de pacienți cu suspecție la infecția cu Covid 19, iar la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii, 12 persoane, dintre care două mame și zece copii.

În ultimele 24 de ore, În R.Moldova au intrat 17697 persoane și au fost îndeplinite 2681 fișe epidemiologice.

Piața Centrală din Chișinău, închisă pentru o perioadă nedeterminată

Autoritățile municipale anunță noi măsuri pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Piața Centrală din Chișinău, vizitată zilnic de mii de oameni, va fi închisă pentru o perioadă nedeterminată, spune edilul capitalei. ”Vom recomanda și altor piețe să facă același lucru. Sistăm activitatea cantinelor sociale şi vom asigura livrarea bucatelor acasă. Limităm accesul la serviciile sociale în instituții și direcționăm spre suport la domiciliu”, promite Ion Ceban.

Primarul Chișinăului a solicitat responsabililor din domeniul sănătăţii ca în situaţie de criză să fie amenajate şi dotate cu cele necesare spații speciale izolate în instituţiile medicale, iar recomandările specialiştilor să fie strict respectate atât de medici, cât şi de către persoanele cu semne clinice de boală. ”Vor fi instalate panouri informative la scară largă. Mesaje informaţionale vor fi plasate inclusiv pe ecranele mari LED, panouri mici, light boxuri şi la staţiile de aşteptare a transportului public, pe internet şi la TV.”

”Vom întreprinde acţiuni mai stricte de control în transportul public și cel privat, terenuri de joacă, sport, spatii publice în ceea ce priveşte dezinfecția. Intenţionăm ca cei mai buni profesori să înscrie cursuri pentru curricula națională pe clase și profiluri, de exemplu pe 2 săptămâni înainte.În acest scop vom cere ajutorul Guvernului, misiunilor diplomatice şi ambasadelor acreditate la Chişinău. Trebuie să fim precauți în contextul în care majoritatea cetăţenilor care se întorc de peste hotare, ajung mai întâi în Chişinău, prin intermediul curselor aeriene sau terestre, iar în capitală este concentrat un număr foarte mare de oameni”, mai afirmă Ion Ceban.

Autoritățile moldovene îndeamnă cetățenii la calm și la respectarea cu strictețe a indicațiilor furnizate de autoritățile competente în domeniul prevenirii și contracarării riscului de răspândire a Covid - 19.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile măsuri luate de autoritățile moldovene în vederea prevenirii Covid 19