
Social
COVID-19 | Scenarii de criză: câți români s-ar putea infecta?
coronavirus-4914028_1920.jpg

În contextul pandemiei de coronavirus a crescut cererea pentru dezinfectanți. Într-atât încât depășește cu mult oferta. În supermarketuri aceste produse sunt de negăsit. Clienții întreabă de ele, însă vânzătorii ridică din umeri pentru că și furnizorii au dificultăți. Așa că românii au golit, în ultima perioadă, rafurile cu spirt medicinal din farmacii și din marile magazine. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din capitală, spune la RFI că spirtul nu este biocid, adică nu distruge virusul. Acesta este foarte contagios astfel că 30 sau 40% dintre români s-ar putea infecta, avertizează medicul.
Adrian Marinescu: Dezinfectanții pe bază de alcool, care să aibă o concentrație de minim 60% și să fie dezinfectanții clar folosiți în scop medicinal. Până la urmă, spirtul înseamnă alcool sanitar. El o fi bun pentru alte lucruri, dar nu s-a demonstrat că este bun și pentru noul corona virus.
Reporter: Alcoolul alimentar care are concentrație de 96% este bun de ceva?
A.M: Nu, nici alcoolul. Din datele centralizate până acum din studii, s-a arătat că alcoolul nu este util pentru COVID 19. E vorba de dezinfectanți care sunt specializați pentru treaba asta. De obicei scrie pe acel dezinfectant. Trebuie să fie biocid. Se numește biocid.
Rep: Din magazine au dispărut atât spirtul cât și dezinfectanții pe care scrie că au acțiune antibacteriană, iar în compoziție alcool de 60%.
A.M: Da, dezinfectantul acela e ok. Mai e varianta de a folosi substanțe pe bază de clor. Substanțele pe bază de clor înseamnă orice e folosit în bucătărie, mai puțin clorhexidina. Clohexidina, de asemenea, s-a văzut că nu este eficientă.
Rep: Numărul de infectări crește zilnic. Cum stă România în comparație cu alte state europene?
A.M: Categoric stă mai bine prin comparație. Sigur că este un trend ascendent. Lucrul ăsta nu se poate schimba. Dar lucrurile sunt sub control. Dacă urmăriți, cei care sunt nou diagnosticați sunt contacți ai celor care au fost anterior diagnosticați. Acest fapt înseamnă că în urma unei anchete epidemiologice rezultă acești contacți care sunt testați. E un lucru foarte bun. Înseamnă că situația este sub control.
Rep: Ce poate face fiecare dintre noi pentru a limita răspândirea virusului?
A.M: Măsurile simple despre care tot vorbim, săpunul fiind la înălțime și continuând cu dezinfectanții. E important nu numai să le folosim, ci să le folosim când trebuie. Săpunul să îl folosim des, iar când ne spălăm să ne spălăm 20 de secunde pe mâini, ori de câte ori e nevoie. Dezinfectantul să îl folosim când suntem într-un mijloc de transport, când am venit în contact cu anumite suprafețe contaminate. De asemenea, în mod real să evităm zonele aglomerate și contactul cu multe persoane în jurul nostru. Ar fi bine să nu mai socializăm atât de mult. Să încercăm și cu cei apropiați să nu îi luăm în brațe, să nu dăm noroc, să nu fim foarte apropiați și mă refer la atingeri. Lucrurile astea limitează. Masca o folosim când suntem bolnavi sau în momentul în care mergem într-un loc unde sunt multe persoane bolnave, așa cum este într-un spital. Urmărim în permanență măsurile luate de către oficialități, măsuri care sunt luate dinamic și încercăm să le respectăm în tocmai. Plecăm mai puțin. Nu vorbim despre ieșirea din țară, ci chiar din localitate. Toate aceste măsuri vor duce, să sperăm că într-un interval nu prea lung, la o scădere, la o curbă descendentă.
Rep: Am fost aseară într-un supermarket pentru a-mi face cumpărăturile. Foarte mulți clienți ating produsele ambalate pentru a-și alege unul care li se pare mai bun. Casiera a încasat numerar de la persoane care erau în față mea la coadă. Nu s-a dezinfectat. A scanat produsele. Ce fac eu când ajung acasă cu acele produse? Le dezinfectez înainte de a le băga în frigider? Le spăl? Cum să ne facem cumpărăturile?
A.M: În primul rând, ar trebui să mergem în market-urile mai mici. De multe ori facem un stoc imens de alimente, ne ducem foarte des. De fapt, înseamnă că ne expunem la un contact clar cu multă lume. Ăsta ar fi un lucru principial. Mâinile noastre ar trebui să fie dezinfectate. Și casiera și cine e acolo ar trebui să facă la fel. Ar trebui să aibă dezinfectant. Ăsta e un lucru obligatoriu în teorie. Sigur că pe partea cealaltă, în plan practic, dacă nu se întâmplă cu ceilalți, facem noi aceste lucruri. Depinde și ce înseamnă aceste produse. Dacă e un produs ambalat, îl dezinfectăm. Dacă nu e un produs ambalat e destul de greu. Dacă e dintr-o hârtie și cumpărăm ceva și tăiem un anumit aliment e greu să îl dezinfectăm. Nu avem cum dacă e pus în hârtie sau în altceva. Cred că în momentele astea ar trebui să atenți ca principiu. Să luăm anumite produse care sunt corect ambalate și dacă ni se pare că e un risc, că cineva le-a manipulat incorect, putem să facem și treaba asta cu dezinfectatul. Dar gândiți-vă că orice produs de acest gen, până la urmă, oricum are un risc de manipulare. Și dacă nu e COVID 19 trece prin multe mâini, la raft și așa mai departe. Oricum trebuie să ne luăm niște măsuri. În momentul în care deschidem un produs sigilat, în mod corect ar trebui să nu ne contaminăm cu exteriorul lui. Ar trebui să îl desfacem și cu mâinile curate să mâncăm ceea ce e în interior. Asta e o discuție principială.
Rep: De ce este important să stăm izolați?
A.M: Pentru că venind în contact cu alte persoane, pot fi persoane bolnave, pot fi asimptomatici, dar la rândul nostru putem fi îmbolnăviți. Trebuie să reducem acest risc cât putem de mult.
Rep: Asta înseamnă să evităm să mergem la cinema, la cafenea, la restaurante?
A.M: Absolut. Asta ar trebui să facem, mai ales dacă sunt multe persoane în acel loc. Să preferăm spațiile deschise, aerisite, unde e mai puțină lume. Nu ne izolăm neapărat în casă la momentul acesta.
Rep: Având în vedere capacitatea mare a acestui virus de a se răspândi, ce procent din populație vă așteptați să se infecteze?
A.M: Depinde de măsurile pe care le vom lua. Ați văzut că în China putem face un calcul. Ne gândim la numărul de îmbolnăviri și îl raportăm la populația de acolo și vom vedea că a fost o curbă care a crescut și după aceea a scăzut. Cel mai probabil asta se va întâmpla și la noi, nu cu același scenariu, nici ca în China, nici ca în Italia. Vor fi mai multe cazuri, dar vor scădea la un moment dat.
Rep: Cancelarul german Angela Merkel a făcut un anunț cum că se așteaptă ca 60% - 70% din populația Germaniei să fie infectată. De asta v-am întrebat.
A.M: Ăsta e un scenariu pesimist. Fiind 60%, înseamnă că o să avem un procent de 5% de cazuri severe. Să sperăm că nu e acest scenariu. Eu am auzit de 30% sau 40%. Cumva ar trebui să gândim optimist și să ne luăm măsurile necesare.