Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | România se pregătește de Scenariul 3. Ce măsuri iau autoritățile

coronavirus-4914028_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Grupul de comunicare strategică anunță că, în acest moment, nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus”. De asemenea, Grupul anunță că ”față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus” și că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități.

Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”. 

 

"Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19).

Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv. 

Totodată, menționăm faptul că, față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus. 

Măsuri deja adoptate care fac parte din Scenariul 3, înainte de a se intra efectiv în Scenariul 3: 

• Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane. 

• Limitarea activităților colective.

• Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie

• Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat)

• Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.", transmite Grupul de Comunicare Strategică, organismul interguvernamental care gestionează comunicarea publică în cazul crizei de coronavirus. 

Potrivit sursei citate, la nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus(COVID-19).

Recent, secretarul de stat Nelu Tătaru a declarat, în cadrul unei vodeoconferințe la sediul Ministerului Sănătății că, "în scenariul 3, începe un triaj epidemiologic la nivelul fiecărui spital. Acest triaj implică atât triajul bolilor de bază, cât și un triaj epidemiologic. De aceea, rugăm și pacienții care se prezentă la spitale, și colegii noștri la calm și la un triaj cât mai corect. Acest triaj face parte dintr-o primă linie în ceea ce înseamnă evitarea răspândirii și prin spitale".