Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stare de urgență: "Nu vor fi tancuri pe străzi. Nu va fi penurie de alimente" (live text Orban)

Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban face duminică la ora 18.00 declarații de presă, pe fundalul decretării de luni a stării de urgență în România. 

Orban va primi întrebările din partea jurnaliștilor prin telefon și va răspunde în regim live. Premierul este izolat, în acest moment, la Vila Lac 1.

Live Text / cele mai importante declarații: 

- Începând de ieri există un guvern cu puteri depline

- Numărul de cazuri este încă relativ mic (139 de cazuri) . Măsurile au fost eficiente și au produs rezultate cât se poate de bune

- Deja au fost luate măsuri extrem de importante. (...) Am luat măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea de acțiune a diferitelor instituții ale statului implicate în efortul de reducere a posibilității de răspândire a virusului

- Începând de acum limitarea răspândirii depinde de comportamentul românilor

- (...) Respectați măsurile instituite de autorități. (...) Va trebui să ne manifestăm prietenia de la distanță

- Urmărim cu mare atenție evoluțiile din economie. (...) guvernul e pregătit să adopte măsuri pt susținerea companiilor din domeniile afecte și a angajaților. Vom face analize și studii de impact, vom urmări evoluțiile pe fiecare domeniu

- Mediul privat să fie deschis spre cooperare. (...) economia trebuie să funcționeze. Trebuie să fie un efort conjugat

- Am văzut informații distribuite în mod iresponsabil. Am cerut fiecărui ministru responsabil care are nevoie de măsuri speciale să vină cu aceste măsuri și vreau să încredințez că vom lua doar acele măsuri care sunt absolut necesare

- Se știe că este o nevoie acută de echipamente, substanțe, echipamente de protecție. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă, de fiecare dată când avem posibilitatea de a obține astfel de produse, de echipamente, absolut necesare pentru funcționarea dispozitivului care se luptă împotriva acestui virus.  Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile din prima linie: structuri din cadrul MAI, capacitatea spitalelor de a primi pacienți, de a furniza serviciile de sănătate absolut necesare. 

O altă măsură care va fi luată după un studiu foarte atent: de a limita creșterile prețurilor la medicamente și la astfel de produse, pentru a nu permite o speculă cu aceste produse. Există posib de a plafona prețurile la anumite produse absolut necesare, cum sun măști, dezinfectanți, biocide. Orice măsură care va fi inclusă în cadrul stării de urgență va fi una considerată absolut necesară. Vom limita la maximum libertățile și drepturile care să fie afectate în cadrul stării de urgență.

- chiar dacă mi-am făcut analizele și rezultatul testului este negativ, am obligația de a sta 14 zile în izolare. Fac apel la calm și responsabilitate

- Va exista o formă  finală a decretului prezidențial care va cuprinde toate măsurile care se iau

- Există posibilitatea unor rechiziții, dacă vom avea nevoie de spații. Din câte știu, ele nu sunt prevăzute în momentul de față

- Obiectivul nostru de peste o săptămână este de a crește capacitatea de diagnosicare. E necesar să creștem numărul de aparate și de kit-uri de teste și numărul de persoane care au competența să facă aceste analize. Suntem în curs de achiziție 

- Suntem în curs de achiziție atât de real time PCR-uri, cât și de kit-uri necesare pentru analize. Pentru instrumentele de recoltare a probelor supuse analizelor și am luat măsuri de utilizare a unor astfel de aparate și din alte domenii. La ANVSA Există 23 de astfel de aparate, cel mai probabil o să putem folosi o parte din ele. Așteptăm la începutul viitoare achizița a cel putin 20 de aparate noi.   

- Cu siguranță avem nevoie de o rectificare bugetară și o vom face de îndată ce avem o imagine clară

- Știu că a scăzut numărul de internări pentru alte cazuri și finanțarea spitalelor pentru contractul cadru care este în vigoare este realizat prin numărul de internări. Nu vom mai condiționa de numărul de internări, de tratamente, pentru că ne așteptăm la creșterea numărului de persoane care sunt diagnosticate pozitiv și vor necesita tratamente în spitale, va reduce posibilitatea de internare pentru alte boli. Vrem să asigurăm finanțare suficientă pentru spitale. 

- Miercuri, prima ședință de guvern prin videoconferință 

- Nu există riscul de penurie. Dacă cumpărați mai mult, îi puteți lipsi pe alții pentru moment. Mențineți un ritm firesc, normal de aprovizionare

- A existat o mare presiune să închidem granițele. Nu putem închide granițele pentru că am încălca drepturile cetățenilor români să se întoarcă acasă și pentru că respectăm tratatul Uniunii Europene. Măsurile pe care le-am luat au ținut cont de țara sau zona din care vin cetățenii români. În funcție de asta, ei vor fi supuși acestei restricții, pentru că există un risc să fie purtători. Am făcut-o pentru a-i proteja pe ceilalți cetățeni români de riscul infectării. Fie trebuie să intre în izolare la domiciliu, fie în carantină. Cine vine din Italia va sta automat în carantină. După expirarea termenului de 14 zile, dacă nu prezintă niciun simptom, se pot duce la familiile lor. 

- Nu putem să transportăm din Italia, sunt peste un milion de români. Nu putem organiza transport rutier, există restricții. Slovenia, Ungaria au introdus restricții. Transportăm pe cale aeriană turiști, cum au fost cazuri de turiști surprinși în Italia. Numai în cazuri speciale în care putem interveni pentru un număr mai restrâns. Suntem într-o permanentă legătură cu ambasada cu consulatele, încercăm să găsim soluții de susținere a românilor care se află în Italia sau în alte țări, în funcție de evoluția evenimentelor. 

- Nu s-a discutat niciodată problema închiderii Bucureștiului. A fost un fake news grosolan, lansat cu premeditare. Am solicitat MAI pentru a identifica sursa care a creat panică în București. În ceea ce privește aprovizionare magazinelor, discuțiile pe care le-am avut sunt în sensul în care aceste magazine au capacitatea de a se aproviziona cu produsele, mărfurile necesare. Există o penurie pe anumite produse de protecție, ca măști, mănuși, dar nu este doar în România. Încercăm să găsim furnizori pentru a asigura aceste produse. Prioritatea noastră este să asigurăm livrarea lor către zona sanitară, spitale, medicii de familie, din policlinici, către angajații MAI implicați în proces, urmând ca ce mai rămâne disponibil să putem distribui și către alte zone. Nu am avut pe masă analiza unei decizii de a închide metroul. 

- Nu trebuie să ne închidem toți în casă, activitatea economică trebuie să funcționeze cât mai normal posibil. 

Ajutor pentru România din partea Comisiei Europene?

- Există deja anunțuri de la nivelul Comisiei Europene că se va relaxa deficitul bugetar. În privința resurselor financiare, există câteva anunțuri legate de posibilitatea utilizării prefinanțărilor de la diferite programe ale României cu UE. Șase sute de milioane de euro. Există o anumită flexibilitate manifestată - fără o decizie luată - în ceea ce privește posibilitate de utilizare a anumitor fonduri europene care să poată fi utilizate pentru fie susținerea angajaților, fie pentru companiilor din domeniilor afectate.  

- Suntem în analiza resurselor pe care la avem la dispoziție de la nivelul bugetului de stat și al altor bugete, dar am convingerea că va exista o flexibilitate din partea Comisiei Europene și că vor fi luate măsuri care să ne permită utilizarea unor resurse pentru susținerea economiei românești. Dar și resurse pentru susținerea diferitelor cheltuieli pe care trebuie să le facem în domeniul sănătății și al altor domenii. 

- Nu discutăm despre un împrumut de la FMI

- Nu am discutat majorarea salariilor personalului medical implicat, ci de o formă de a ține cont de riscul la care se expun și la efortul foarte mare pe care-l depun. O formă pe care o vom prezenta public când vom lua o decizie. 

- Aș prefera să nu mă hazardez în a face scenarii. Obiectivul nostru este acela de a limita cât mai mult posibil răspândirea virusului. Avem nevoie de participarea fiecărui cetățean în aceste eforturi. 

- Nu avem nicio informație credibilă despre un vaccin. 

Aparate de ventilație blocate în Germania 

- Am avut mari probleme pe de-o parte cu măsuri luate de state, Germania a blocat exportul către alte țări. Am găsit soluții prin intervenții diplomatice, avem o decizie prin cre s-a permis realizarea contractului cu un mare producător german, pe cinci sute de mii de măști. Mai avem un milion de măști care trebuie să intre în țară, dar care sunt blocate în Turcia. 

- Avem probleme și cu blocarea culoarelor care să asigure transportul de marfă. Avem problemă cu un contract pentru 200 de ventilatoare. Intervenim pentru a putea realiza achiziția respectivă. Am apelat la orice partener posibil care are capacitatea de a realiza contracte pentru echipamente fundamentale în lupta contra coronavirus. 

- În ceea ce privește rețelele de comunicare, am propus o măsură pentru a putea evita răspândirea de fake news. Pe analizele din ultimele două săptămâni e o producție și distribuție de fake news îngrijorătoare. Există o măsură propusă prin care să se poată scoate tehnic postările cu fake news. 

- Discutăm de posibilitatea întăririi pedepselor celor care nu respectă izolarea la domiciliu sau a carantinei. 

Amânarea ratelor, posibilă?

-suntem în dialog cu BNR, cu asociația băncilor, pentru a genera soluții din partea sectorului financiar-bancar în sprijinul mediului de afaceri, în special a companiilor afectate de epidemia de coronavirus. 

- Închiderea barurilor: Am avut o gradualitate de impunerea unor măsuri în funcție de existența riscurilor de contaminare. Dacă va fi necesar, putem lua și astfel de decizii, dar deocamdată sunt în curs de analiză. 

- Când va fi necesar să plafonăm prețurile la produse, medicamente, o vom face. Din analiza evoluției prețurilor nu a existat o creștere care să indice tendința speculativă. E adevărat că în ultimele două-trei zile, a existat. 

- Avem construită o agenție pentru digitalizare, cu care am discutat instituirea posibilității de a soluționa orice cerere care poate fi adresată online către instituțiile publice ca să evităm la maximum necesitatea deplasării cetățenilor la instituții pentru diferite proceduri. 

- Vom prelungi termenul de amânare a taxelor și impozitelor locale. 

- Capacitatea spitalelor de a primi și a trata perosane diagnosticate pozitiv: am gândit un plan în trei etape de tratare a pacienților în spitale: 

- Sunt mai multe categorii de spitale pe care le pregătim progresiv pentru a putea primi pacienți. Există o capacitate de tratare care a fost stabilită, măsuri de reducere a numărului de alte tipuri de cazuri care trebuie tratate, pentru a se disponibiliza gradual numărul de paturi. 
 
- Cazurile care nu sunt grave, care prezintă simptome care nu necesită tratament în spital, vor fi tratate la domiciliu. Cazurile care necesită internare vor fi tratate în alte secții decât cele de Terapie Intensivă, urmând ca aici să fie tratate cazurile cele mai grave. Dar asta se va face în funcție de numărul de persoane care vor fi diagnosticate pozitiv.  

- Perioada va fi cea care este reglementată prin lege: 30 de zile. Prelungirea perioadei de urgență se va face în funcție de evoluție. 

 Orice producător român care are capacitate să producă materile, substanțe, produse va beneficia de comenzi ferme din partea statului

- În ceea ce privește izolarea persoanelor vârstnice, nu văd de ce ar trebui un sistem separat de izolare. Luăm măsurile pentru a reduce posibilitatea de infectare a persoanelor vârstnice, care sunt mai vulnerabile

- Orice producător român care are capacitate să producă materile, substanțe, produse va beneficia de comenzi ferme din partea statului. Trebuie respectate specificațiile tehnice și trebuie să existe o garanție că se pot produce în termenele prevăzute în contract

- În privința plății pensiilor au existat mai multe discuții. Încă nu am luat o decizie. Vom asigura plata pensiilor la timp . În ce privește pensiile plătite prin bănci vom încerca să fie plătite mai repede, nu la termenele de 14 - 15 ale lunii. Față de data inițială considerată potrivită, 14 iunie, am convenit de principiu pentru 29 iunie, urmând să vedem care sunt evoluțiile și să luăm altă decizie cu consultarea partidelor dacă amână sau nu alegerile. Deocamdată e prematur.

- Testarea parlamentarilor, o măsură necesară 

- Prezentarea scenariilor de îmbolnăviri (Franța sai Germania) nu e total conformă cu realitatea. În declarații și prognoze se vorbește de risc de infectare între 40 și 70 la sută, dar pe perioadă mai lungă, de doi ani. Analizăm și încercăm să fim pregătiți pentru orice situație care poate apărea. Urmărim creșterea capacității de tratare în spitale (...) O pregătire graduală pe prebiziuni care să aibă fundament solid.

Starea de urgență: Ce măsuri de ordine publică se iau?" Nu vor fi tancuri pe străzi"

-- În ceea ce privește măsurile de ordine public, nu pot să vă dau răspunsul acum. Toate măsurile vor fi cuprinse în decretul care va fi emis de președintele României. Cu siguranță nu vor fi tancuri pe străzi, așa cum am văzut la diferite posturi TV, nu o să vedem armata pe străzi, nu-i vom ține pe oameni izolați la domiciliu. Nu se vor lua măsuri foarte vizibile de ordin public, dar se va întări capacitatea de implementare a măsurilor care sunt luate. Nu există un risc de a fi folosită situația de urgență pentru a limita drepturi fundamentale. Vom fi extrem de precauți în orice limitare a unor astfel de drepturi. 

Am auzit zvonuri că vrem să închidem televiziuni, să afectăm dreptul la libertatea de informare, sunt doar zvonuri. Sigur că noi vom încerca să asigurăm o comunicare de informații adevărate. Le solicităm posturilor să transmită toate informațiile care sunt comunicate de autorități, și să evite transmiterea de informații neadevărate sau care pot genera teamă, neliniște, panică. Pentru orice canal media fundamental este să transmită informații corecte. Verificarea informațiilor trebuie să fie chiar mai viguroasă decât, să spunem, verificarea informațiilor politice.