Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: În Italia au murit 368 de persoane în 24 de ore. Este cel mai negru bilanț de până acum

brescia_corona.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Italia, cea mai lovită țară din Europa de pandemia de coronavirus, a înregistrat cel mai negru bilanț de până acum. În  24 de ore au murit  368  de persoane din care 252 doar în Lombardia unde situația este critică. Guvernul de la Roma încearcă să importe cât mai multe ventilatoare respiratorii și material medical . Ministrul de externe italian, Luigi di Maio, a anunțat că au fost deblocate exporturile din Franța și Germania și că în scurt timp vor ajunge și alte produse sanitare din China. Di Maio a explicat populației că mai multe tiruri cu produse medicale achiziționate de firme italine au fost blocate în alte țări și în consecință Italia va denunța situația instituțiilor internaționale competențe în vederea recuperării mărfii.

Bilanțul pandemiei de coronavirus în Italia se agravează de la o zi la alta. Până în prezent 1.809 oameni au murit și sunt confirmate peste 20.000 de cazuri de infectare . Numărul deceselor a crescut cu 25% față de ziua precedentă. În acest ritm, Italia inregistezaza cea mai mare rată a mortalității coronavirusului din lume, de circa 6%. Media de vârstă a victimelor este de 79 de ani, iar 71%  dintre acestea sunt bărbați.

Cea mai critică situație este în Lombardia, capitala economică a Italiei și una dintre cele mai bogate regiuni din Europa care are un sistem de sănătate dintre cele mai performante. Cu toate acestea  pandemia de coronavirus a adus spitalele în pragul colapsului. Guvernatorul Regiunii Lombardia, Attillio Fontana, în cursa contra timpului, solicită  Guvernului intervenții rapide în sprijinul spitalelor dar între timp, spune, că a cerut ajutor și în afară granițelor țării. În același timp s-au strâns peste 3 milioane de euro din donații private la inițiativa unor persoane publice. Achiziționarea de ventilatoare sau alte produse medicale cum ar fi măștile de protecție este condiționată de acordurile pe care țara reușește să le încheie în această perioadă a pandemiei. Ministrul de externe italian,  Luigi di Maio a anunțat că au fost deblocate exporturile din Franța și Germania. În plus, China va tramite, în afară de ventilatoare sau alte produse medicale și două echipe de medici care se vor alătura altor 9 experți chinezi sosiți zilele trecute la Roma pentru a împărtăși din experiența lor.

La rândul său, virusologul Massimo Galli, de la Universitatea din Milano, explică pentru cotidianul Corriere della Sera că s-ar putea să nu fie suficiente trei luni pentru a ieși din starea de urgență. Depinde foarte mult și de înțelegerea oamenilor de a rămâne în case pentru a evita contactele sociale și în consecință limitarea răspândirii infectării cu coronavirus.Toate structurile sanitare sunt în alertă. În același timp se încearcă amenajarea rapidă a unor structuri speciale pentru primirea pacienților infectați cu Covid-19.

Până în prezent autoritățile au denunțat peste 20.000 de persoane pentru încălcarea măsurilor adoptate de Guvern privind limitarea circulației la motive de muncă sau de sănătate. Italia a închis activitățile comerciale cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor. Au fost închise și multe parcuri.  De astăzi cele mai importante fabrici de la Brescia și Bergamo se vor închide.

Oamenii stau în case și își dau întâlniri pe balcoane de două ori pe zi când cântă imnul național sau aplaudă în semn de omagiu adus cadrelor medicale aflate în prima linie în lupta contra pandemiei de coronavirus.

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI