Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova: Noi măsuri, după confirmarea altor 11 cazuri de coronavirus, printre care și un copil

poza_ce_facem_cand_revenim_din_zonele_de_risc.jpg

Sursa imaginii: 
www.msmps.gov.md

Începând cu 17 martie, traficul aerian va fi sistat în totalitate, iar hotarele terestre vor fi închise pentru cetățenii străini în contextul prevenirii răspândirii Covid 19. Sunt doar câteva măsuri anunțate de autoritățile de la Chișinău, după ce duminică alte 11 cazuri de coronavirus au fost confirmate. Printre cei infectați este și un copil. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 23. 

Ministerul Sănătății anunță că pe parcursul zilei de duminică au fost testate în total 49 de persoane.Trei dintre cazurile confirmate sunt de import, celelalte cu transmitere locală, fiind vorba de persoane apropiate ale pacienților internați anterior la spital cu Covid – 19. Președintele moldovean susține că luni se va decide dacă se impune sau nu declararea stării de urgență.  

După confirmarea celor 11 noi cazuri de coronavirus, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a venit cu un apel în special pentru cei care s-au întors recent din zonele de focar. ”Autoizolați-vă. Nu doar în raport cu terțe persoane, autoizolați-vă și în raport cu rudele Dvs pe care le expuneți riscului. Respectați regulile de igienă. Păstrați distanța socială de 1 metru față de celelalte persoane pe care le întâlniți. Chemăm populația R.Moldova la responsabilitate, onestitate, corectitudine”.

La ședința Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirus, președintele moldovean, Igor Dodon a anunțat că, de luni, toate restaurantele, localurile, piețele vor fi închise până pe 31 martie, pentru a limita răspândirea coronavirusului. ”Doar farmaciile, magazinele și stațiile PECO vor activa. Iar instituțiile de stat vor avea un program special”, spune șeful statului.  

În același timp, Dodon a ținut să precizeze că, tot de luni, poliția îi va sancționa pe cei care nu vor respecta măsurile de profilaxie, prevenire sau combaterea bolilor epidemice, ceea ce a dus la pericol pentru sănătatea publică.”Vor fi aplicate amenzi de până la 25.000 de lei (peste 1000 euro) și pentru cei care vor prezenta intenționat informații false sau incomplete a datelor ori vor refuza să prezinte date necesare completării fișei epidemiologice”.

Președintele moldovean afirmă că în funcție de evoluția situației din zilele următoare se va decide dacă se impune sau nu declararea stării de urgență ca urmare a situaţiei provocate de pandemia de coronavirus. ”Am subliniat faptul că decizia cu privire la instituirea stării de urgență poate fi adoptată doar de Parlamentul Republicii Moldova, la recomandarea președintelui țării sau a Guvernului”.

Recomandările Ministerului Sănătății 

Ministerul Sănătății a venit cu mai multe recomandări pentru populație în contextul răspândirii noului coronavirus. ”Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator. Spălați mâinile cât mai des cu apă caldă și săpun, cel puțin înainte de a mânca sau a prelucra alimente, precum și după utilizarea toaletei. Dezinfectantul de mâini poate fi o alternativă atunci când nu aveți posibilitatea de spălare a mâinilor. Strănutați/tușiți într-un șervețel de unică folosință sau în cotul mâinii. Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile. Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă (cu soluție pe bază de alcool sau clor). Medicamentele antivirale sau antibiotice le luați doar la prescripția medicului.  Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane care par sănătoase și nu cunosc despre faptul că sunt purtători ai noului coronavirus”.

Să spunem că, deși autoritățile au instituit, la sfârșitul săptămânii trecute, gradul de alertă Cod Roșu la nivel național privind  situația epidemiologică prin infecția cu Covid 19 și a interzis, inclusiv activitățile religioase, Mitropolia Moldovei nu a ținut cont de această decizie. Astfel, în acest weekend, în toate bisericile au fost oficiate slujbe.

Au fost organizate și alegeri, în raionul Hîncești, chiar dacă două dintre persoanele infectate cu Covid 19, sunt din această regiune. Duminică, la urne s-au prezentat peste zece mii de oameni care și-au ales deputatul în Parlament. Candidatul Partidului Socialiștilor a câștigat alegerile. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile măsuri anunțate de autorități în contextul coronavirusului