Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus|Voiculescu: Bunicii noștri, chemați la război, noi, chemați să stăm pe canapea, nu-i de glumă

Transportul în comun ar trebui limitat la un minimum necesar, pe fondul crizei generate de coronavirus, declară la RFI fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, președinte PLUS București. El crede că trebuie luate măsuri ferme și rapide.

Vlad Voiculescu așteaptă măsuri rapide, pe fondul coronavirusului: ”Aștept acțiuni și acțiunile vor trebui să fie responsabile și acțiunile trebuie să fie luate ferm și rapid. Nu avem timp de pierdut. Suntem la o lună de la primele cazuri în Italia. Dacă ne uităm pe cazurile confirmate până acum, tocmai mă uitam la un model matematic de predicție, care ia în considerare cazurile confirmate până acum în toate țările. Vedem că mai toate țările europene merg pe aceeași cale, pe grafic se vede că evoluția este undeva între 22% și 33% creștere în fiecare zi. Asta ar putea să ne ducă undeva în 18-19 zile, dacă se păstrează același ritm, am putea să ajungem în locul în care este Italia acum. Ce trebuie să luăm în considerare este că noi nu avem nici resursele medicale pe care le are Italia, nici resursele economice, care ar putea să ne dea destul aer în piept, cât să putem rezista ca o comunitate și să putem inclusiv să susținem sistemul sanitar pentru destulă vreme”.

Fostul ministru al Sănătății speră că românii vor asculta autoritățile: ”M-aș aștepta de la conaționalii noștri să respecte cu strictețe aceste măsuri, cred că nu e în momentul ăsta nici rost de bravadă, nici rost de certat cu Guvernul, trebuie făcut ceea ce trebuie făcut (...). Lucrurile nu sunt deloc de glumă și e extrem de important ca fiecare dintre noi să facă ceea ce poate și ceea ce se cere de la fiecare dintre noi. E foarte simplu. Dacă în secolul trecut, părinții sau bunicii noștri erau chemați să meargă la război, noi suntem chemați să stăm pe canapea, în momentul ăsta, să stăm acasă, să rărim, să excludem interacțiunea cu alte persoane, în momentul ăsta”.

Vlad Voiculescu e de părere că transportul în comun ar trebui limitat: ”Din punctul meu de vedere, măsuri ferme și imediate sunt mai mult decât binevenite. Cel puțin limitarea drastică a acestuia și reguli pe care ar trebui să le respecte toată lumea. Orice măsură luată acum ar putea să pară exagerată, atunci când ne vom uita înapoi, ni se va părea că am făcut cu toții prea puțin (...). Deci da, cred că trebuie limitat inclusiv transportul în comun, limitat la un minimum necesar”.

 
Vlad Voiculescu, despre starea de urgență provocată de coronavirus