
Social
Criza coronavirus: ONG-urile suspendă programele destinate persoanelor fără adăpost
homeless-55492_1920.jpg

Printre altele, se supendă echipa mobilă care aduna și ajuta persoanele fără adăpost din București sau distribuția de lapte praf mamelor cu nou născuți, transmite, la RFI, Sabina Nicolae, director Samu Social:
Sabina Nicolae: Să protejăm. A trebuit să punem în stand by proiectele. Iubesc pe toată lumea, dar a trebuit să încetăm. Nu am mai putut să adunăm nici copii, nu am mai putut să adunăm nici mame. Nu putem să îi mai adunăm în curte și să îi expunem pe niciunul dintre ei și nici pe noi.
Reporter: În acest context, autoritățile își fac datoria?
S.N: Eu sper că autoritățile își vor face datoria.
Rep: Dacă un ONG, care e extrem de activ cu oamenii fără adăpost și cu categoriile vulnerabile, într-o situație de criză, ca aceasta, e nevoit să se oprească din proiectele pe care le are, ce se întâmplă cu oamenii respectivi?
S.N: Oamenii respectivi vor avea aceleași servicii medicale ca și noi. Și nouă ni se poate întâmpla orice de acum încolo. Sau e posibil să ni se fi întâmplat deja, dar să nu știm. Așteptăm să ne ajute cineva, sistemul medical românesc. Altfel, toți suntem la voia întâmplării. În egală măsură noi, echipa, oamenii normali, ca și persoanele fără adăpost. În faza asta toți suntem egali.
Rep: Cu siguranță. Care este cel mai important sau vital proiect pe care îl opriți, evident constrânși de împrejurări?
S.N: În primul rând, cea mai importantă e echipa mobilă. Noi urmăream și adunam persoanele fără adăpost de prin tot orașul. După aceea e proiectul de pamperși și lapte praf dedicat bebelușilor, mamelor cu copii nou născuți. Pe urmă e proiectul cu școlarii. Tocmai pornisem un proiect finanțat de United Way pentru copiii care merg la școală. Apoi e proiectul pentru cei cărora le ofeream cursuri de calificare și recalificare, care a intrat în stand by. Am auzit că sunt o grămadă de furnizori care au stopat cursurile de calificare.
Rep: Pentru cât timp v-ați suspendat proiectele, pentru două săptămâni?
S.N: În momentul ăsta până la 31 martie, în funcție de cum evoluează. Habar nu avem ce o să se întâmple. Știți foarte bine, de altfel, nu trebuie să vă spun eu. În funcție de cum evoluează vom putea stabili dacă ne putem întoarce la datorie sau trebuie să mai amânăm. Nu ține de noi, ține de factori extreni. Nu știm cum evoluează. Iar în cazul nostru, în cazul centrului de zi, nu puteam să îmi asum responsabilitatea de a lăsa deschis centrul de zi, de a avea un trafic mare de oameni, mame cu copii mici acasă. Chiar dacă am fi interzis accesul copiilor în centru, veneau mamele după pamperși și lapte praf, de exemplu și s-ar fi împrăștiat foarte ușor orice de la oricare dintre ei, în condițiile în care, printre altele, ei au o igienă precară față de toți ceilalți.
Rep: Dar vi s-a și cerut pe cale oficială să faceți asta?
S.N: Nu, a fost decizia noastră să facem lucrul ăsta. Am discutat în echipă. Am luat în calcul toate informațiile pe care le-am avut din mass media și am stabilit că varianta optimă ar fi să prevenim, să nu așteptăm să intre la noi în centru un caz pozitiv și să împrăștie la toți ceilalți care erau în centru plus echipa. Noi am considerat că prevenția este varianta optimă. După aceea nu mai contează. Argumentul care a primat a fost prevenția. Asta avea efect și pentru noi, echipa și pentru beneficiarii noștri în egală măsură.