
Ascultă la RFI RO
Analfabetismul funcțional și lipsa de empatie, motivele pentru care românii ignoră măsurile impuse de specialiști în criza coronavirus
default.png

În România sunt 158 de cazuri de coronavirus, au anunțat, luni dimineața, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică. 19 cazuri sunt noi: patru în Arad, trei în Ilfov, două în Vâlcea, două în Timișoara și câte unul în București, Cluj Napoca, Sălaj, Buzău, Ialomița, Hunedoara, Galați şi Suceava.
„Cele 19 persoane depistate au vârsta cuprinsă între 19 și 54 ani, sunt în carantină sau autoizolare. În continuare cele mai multe dintre aceste noi cazuri au călătorit în Italia, 2 dintre ele în Austria și Germania. Persoanele infectate cu COVID-19 sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună”, anunță GCS.
Procurorii au întocmit 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Între persoanele care au răspândit boala se numără un fost polițist internat la Spitalul Dimitrie Gerota (9 cazuri) și tânăra din județul Hunedoara (24 de cazuri).
Ligia Moise, psiholog clinician, spune că analfabetismul funcțional și lipsa de empatie îi fac pe români să zădărnicească planurile autorităților în privința răspândirii coronavirusului.
“Eu cred că acum vedem cu adevărat ce înseamnă analfabetism funcțional. Ei au auzit, au înțeles cuvântul virus, ca idee, dar nu au putut să proceseze informația drept pentru care n-au putut să acționeze ca atare. M-am tot gândit la chestia asta, că de foarte mulți ani sistemul de învățământ este deficitar drept pentru care a crescut generații care nu au un minim de cunoștiințe, măcar un pic de biologie și un pic de anatomie, cunoștiințe care să-i poată ajuta să înțeleagă într-o situație deosebită ce ar fi de folos pentru ei să facă pentru a se apăra de o nenorocire. Cred că ăsta este unul dintre aspecte, iar al doilea este lipsa de empatie, incapacitatea de a te gândi la celălalt”.
Psihologul Ligia Moise întărește faptul că mesajul autorităților pentru public trebuie să fie foarte clar, simplu, pe înțelesul tuturor.
“Haideți să învățăm, sau unii să ne aducem aminte, ce înseamnă să fiu OM. Ce înseamnă să am grija de mine și de celălalt ca astfel să iau deciziile cele mai bune pentru mine și pentru comunitate”.