Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Familia tinerei din Petroșani care ar fi răspândit virusul: "Ne-au trimis de la o instituție la alta. De la DSP nu i s-a explicat absolut nimic"

hospital-840135_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Reproșuri, dar și un apel către autorități, vin de la familia tinerei de 26 de ani din Petroșani, depistată pozitiv cu COVID-19 la întoarcerea din Italia și care ar fi răspândit virusul în comunitate, deși trebuia să stea în autoizolare. Tânăra, șoferiță de tir, venise la începutul lunii în România pentru a căuta un diagnostic la posibile probleme neurologice. A urmat un lanț întreg de evenimente, pe fundalul panicii și lipsei de proceduri, după cum reclamă ți susține familia. Comunitatea a reacționat la rându-i vehement, deși, susține la RFI cumnatul fetei, tânăra ar fi ieșit din izolarea la domiciliu doar la spital, pentru a căuta ajutor la problemele grave pe care le avea, separate de COVID-19. 

Acum pacienta este la Deva, izolată, deși testele pentru coronavirus arată că s-ar fi vindecat, iar familia le cere autorităților să comunice și să le ofere informații:

C: Sunt cumnatul fetei de 26 de ani, depistată cu corona virsus, din Petroșani. Avem multe nelămuriri și probleme din această cauză. 

Reporter: Când a venit cumnata dumneavoastră în România, pe ce dată?

C: Pe data de întâi. 

Rep: De ce a venit în România?

C: Acuzând probleme neurologice, probleme grave cu spatele, cu dureri foarte mari. A vrut un diagnostic și a venit să se facă bine., să i se administreze un tratament. 

Rep: Ce s-a întâmplat după ce a venit în România? 

C: A intrat prin punctul vamal Nădlac. De acolo i s-a spus să stea în carantină 14 zile. Vorbind cu cei de la DSP, care o tot sunau să vadă dacă este acasă, le-a specificat din timp că o să se ducă la spital pentru că are dureri foarte mari de spate. De la DSP nu i-a explicat absolut nimic. I-au spus doar să stea acasă. Prin urmare, fata a mers la spital pentru că acuza dureri foarte mari de spate. Practic a rămas aproape înțepenită. Nu își mai simțea mâinile, picioarele. Din acest motiv s-a dus la Spitalul de urgență Petroșani. 

Rep: Unde a fost diagnosticată cu COVID?

C: Da. 

Rep: Au apărut în comunitate și în presă tot felul de supoziții cum că s-ar fi plimbat prin Petroșani, cum că ar fi infectat pe alții. 

C: Nu s-a plimbat prin Petroșani. S-a plimbat doar până la spital. Atât.

Rep: Ce s-a întâmplat din momentul în care tânăra a fost diagnosticată cu corona virus?

C: S-a întâmplat o nebunie totală. Ne acuză toată lumea. Nimeni nu știe adevărul de ce fata s-a dus. Nu putea să rămână acasă în situația ei cu spatele, cu dureri foarte grave. Cei de la DSP nu ne-au ajutat. Nu ne-au explicat ce trebuie făcut, dacă trebuie chemată salvarea sau dacă nu trebuie, dacă ne vor trimite ei salvarea. Nu ne-au explicat absolut nimic. Noi am înțeles de la dânșii că am fost luați pe nepregătite cu virusul la noi în România. Nu am știut nici cum se procedează. Dacă cei de la instituții, cu atâtea facultăți, nu au știut cum se procedează, noi, oamenii de rând, de unde să știm? Tratmentul pentru COVID l-a primit de la spitalul de la  Timișoara, unde a fost trimisă de la Petroșani cu acea izoletă. 

Rep: Acolo, la Timișoara, cumnata dumneavoastră a spus că de fapt, are și alte probleme pe care vrea să le investigheze, problema cu spatele? 

C: Domnișoara a spus, dar nu știu dacă a fost ascultată sau cât a fost ascultată. Eu știu că spitalele trebuie să comunice o dată ce au trimis-o de la Petroșani la Timișoara. Eu știu că se trimite un comunicat sau ceva, cu ce tratament i s-a făcut, pentru ce a intrat în spital, ce durere are, ce pastile i s-au administrat. 

Rep: La momentul în care era la Timișoara exista vreun diagnostic dat de la Petroșani sau din altă parte pentru problema ei cu spatele? 

C: Nu. I s-a administrat tratament doar pentru COVID, nu și pe neurologie. Nici în momentul de față, de când a plecat de la spitalul din Petroșani, de pe data de 11, nu i s-a administrat nicio pastilă sau vreun tratatment pentru problema cu care a fost la spital, pentru durerile de spate.

Rep: A primit tratament pentru COVID la Timișoara? A fost externată acasă, al Petroșani.

C: A ajuns acasă dimineața la ora 4. Iar după 12 ore, din nou a apărut acea durere. Nu a scăpat de acea durere. Ea a venit cu durerea de la Timișoara înapoi acasă.

Rep: Care este starea ei acum?

C: Nu putem să vă dăm foarte multe detalii. Nici noi nu știm. Oricum, este gravă.

Rep: Acum unde este?

C: E internată la spitalul de la Deva.

Rep: Ați chemat salvarea din nou să vină să o ia de acasă?

C: Da și de la primul apel la 112, după două ore și jumătate a ajuns salvarea la noi acasă. Toți ne trimiteau de la o instituție la alta. Să sunăm la Deva, să sunăm la Timișoara, înapoi la Deva, înapoi la 112. Două ore și jumătate asta am făcut.

Rep: Deși tânăra nu mai are COVID?

C: Nu pentru că două teste au ieșit negative în data de 13 și de 14. 

Rep: La Deva în ce condiții este internată la acest moment? 

C: Tot ca cele de la Timișoara, izolată.

Rep: Vi s-a spus de ce?

C: Pentru că s-ar putea să nu îi fi trecut de tot. Nu ni s-a spus. Doar că testele sunt negative

Rep: Dumneavoastră, mama fetei, familia, cercul de apropiați au fost testați?

C: Doar mama fetei, noi am cerut și nu au vrut să ne facă testele. Au zis că în funcție de rezultatul mamei fetei ne vor face și nouă sau nu. Rezultatul mamei este negativ. Nu are, nu este infestată.

Rep: Care a fost reacția comunității după acest caz?

C: Nu am cuvinte să vă spun. Nu am cuvinte să vă spun câte injurii și câte vorbe grele au fost adresate familiei, nouă, ei. 

Rep: Îmi povesteați că v-ați dus să luați medicamente la un moment dat și nu vi s-au dat de la farmacie.

C: Exact, nu mi s-au dat. Când au văzut numele fetei au zis acelui domn cu care am ținut noi legătura ca să ne aducă acasă tot ce ne trebuie că nu trebuie să ne aducă nici mâncare, nu pastile. Nici nu s-a uitat în calculator și i-au spus că nu are. Și să iasă afară din farmacie.

Rep: Ce anume, concret, v-a nemulțumit în reacția autorităților?

C: Nu ne bagă nimeni în seamă. Nu ne ajută nimeni. Nu ne dă nimeni răspunsuri. Nu ne trimite nimeni nimic acasă, foi cu acele teste. Doar testele fetei ni le-au trimis acasă. Pe cel al mamei fetei nu ni l-au trimis acasă. Stăm izolați în casă, autoizolați pentru că am căzut noi, familia, de acord să rămânem acasă și să nu mai facem alte probleme. Dar noi nu am semnat nimic, nu am primit niciun proces-verbal, nu am primit absolut nimic de la DSP. Soacra mea, pe data de 6, când și-a și primit amenda de la cei de la DSP, a fost ținută la spital de dimineață de la ora 8 până seara la ora 8 în aceeași cameră cu fata  care era depistată. 

Rep: În procesul-verbal al amenzii ce scria?

C: Că nu a respectat izolarea la domiciliu și că a plecat de acasă. 

Rep: Deși fata a plecat la spital.

C: Exact, a plecat la spital. 10.000 de lei. O sută de milioane vechi.

Rep: Ați înecrcat să sunați la Deva la spital să știți ceva despre soarta ei, despre starea ei?

C: Am încercat. Au zis că se vorbește despre acest caz, că nu pot să ne dea un răspuns concret cu ce se face și ce nu se face. Așteptăm. Și noi așteptăm, ea nu mai poate și tot așa. 

 

La solicitarea RFI, Ministerul Sănătății face precizări privind situația tinerei din Petroșani, depistată pozitiv cu COVID-19 la întoarcerea din Italia.“Tânăra are dosar penal pentru răspândirea virusului în comunitate. Trebuia să stea în izolare și să apeleze 112 dacă se simțea rău”, a declarat pentru RFI, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.  

„Regulile sunt clare. I s-a spus să stea acasă. Trebuia să sune la 112, să spună că este în izolare și să solicite o ambulanță dacă se simțea rău. A părăsit domiciliul și s-a dus la spital unde nu a anunțat că s-a întors din Italia. Mai multe paciente și asistente medicale de la Spitalul de Urgență Petroșani au fost infectate. Este în derulare și o anchetă epidemiologică, având în vedere că atât pacientele cât și personalul medical au intrat, la rândul lor, în contact cu alte persoane”, a mai spus Oana Grigore.  Detalii AICI