Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus. Stare de urgenţă în Bavaria

Coronavirus. Stare de urgenţă în Bavaria

În land-ul federal Bavaria s-a decretat în această dimineaţă starea de urgenţă. Măsuri de stopare a răspîndirii coronavirusului, mai mult sau mai puţin drastice, au fost luate în toată Germania. Pe lîngă închiderea frontierelor cu aproape toate ţările vecine, au fost suspendate cursurile şcolare şi universitare. Restricţii masive au fost impuse şi în viaţa cotidiană şi socială.

În Bavaria s-a instituit în această dimineaţă starea de urgenţă. Într-o declaraţie, difuzată în exclusivitate pe cale online, primul ministru al landului, Markus Söder a cerut populaţiei să dea dovadă de maturitate şi să respecte restricţiile impuse. Söder a spus că o situaţie ca cea de acum nu a mai existat în Bavaria şi Germania post-belică:

„Situaţia este foarte serioasă. Ea se schimbă de la o zi la alta şi, din păcate, nu într-un sens bun. Lanţurile de molipsire nu mai pot fi urmărite, aşa cum s-a putut în ultimele săptămîni. Asta înseamnă că a început o evoluţie exponenţială”

Restricţiile impuse încă nu au fost detaliate. De exemplu, nu se ştie dacă şi frizeriile vor trebui închise. Cafenele, baruri, cluburi, discoteci, teatre sînt deja închise. Restaurantele şi cantinele au rămas accesibile. Ele vor funcţiona doar între orele 6 şi 15, însă numai dacă mesele sînt amplasate la o distanţă de cel puţin 1 metru jumate.

Măsuri similare au fost luate şi în celelalte 16 landuri federale. Asta pe lîngă suspendarea cursurilor universitare, închiderea şcolilor, grădiniţelor şi creşelor pînă la sfîrşitul lunii aprilie.

Deşi Bavaria a luat astăzi cele mai drastice măsuri de protecţie, ieri s-au desfăşurat în acest land alegerile comunale. Din cei aproximativ 10 milioane de bavarezi cu drept de vot, 58,5 la sută au participat la scrutin. Nu se ştie cîţi au votat prin corespondenţă. S-a anunţat că turul doi nu se va amîna, iar participarea la vot se va face exclusiv prin corespondenţă.

S-a precizat că închiderea frontierelor cu Elveţia, Franţa, Luxemburg, Austria şi Danemarca nu înseamnă o întrerupere totală a fluxului de călători. Graniţa va putea fi trecută doar de către persoane care navetează la locuri de muncă situate în ţările învecinate. Ele vor trebui să prezinte o adeverinţă. Traversarea frontierelor nu va fi interzisă nici autocamioanelor care transportă alimente, medicamente sau unelte necesare industriei. Măsuri asemănătoare, dar şi mai drastice în ceea ce priveşte circulaţia au luat Polonia şi Cehia.

Ieri a mai izbucnit şi un scandal politic germano-american, după ce s-a aflat că preşedintele Trump a încercat să achiziţioneze un vaccin anti-corona, destinat în exclusivitate pentru Statele Unite. La producerea vaccinului lucrează oameni de ştiinţă din Tübingen. Firma farmaceutică, Cu

reVac, şi guvernul german au anunţat că oferta lui Trump a fost refuzată şi că vaccinul va fi disponibil la scară mondială, deci pentru toată lumea.

Institutul „Robert Koch” din Berlin a dat publicităţii la prînz numărul persoanelor care au contractat virusul. În toată Germania există 4.838 de cazuri. Cele mai multe cazuri sînt în landul Renania de Nord Vestfalia 1407, urmat de Bavaria cu 886 şi de Baden Württemberg cu 827. La Berlin au fost înregistrate 265 de cazuri, în Brandenburg 84. În aceste două landuri nu a fost nici un deces. În toată Germania au murit pînă astăzi 12 persoane.

 

 

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok